ALBANCI PRIZNALI: Islamisti nam nude novac da idemo da se borimo, a ko ne prihvati, protiv je

autobus
Albanci ne biraju način kako da što pre pobegnu sa Kosova, što se vidi po broju kombi i taksi vozila svakodnevno parkiranih na administrativnom prelazu Merdare. U “bolji život” hrle autobusima i razrađenim ugovorenim linijama koje ih prebacuju do Subotice, a dalje kažu “kako Bog da”.

Prevoz putnika sa Kosova postao je organizovan posao i na ovom prelazu. Putnici pristižu u grupama. Jednu od tih grupa, zatrpanu prtljagom, dovodi “vođa” do već spremnog kombija. Putnici su njegovi rođaci, a on je došao da ih isprati i nakon dužeg premišljanja, odlučuje da govori.

“Ispraćam ih i nije mi lako, kao ni njima. U belom svetu traže bolju sudbinu, jer na Kosovu nikada nije bilo gore. Čak se i pre 1999. godine živelo bolje”, priča B. N. (60).

Odlaze u Evropu, a razlozi su koliko ekonomski toliko i politički. Tamo ih drugačije tretiraju kada su sa familijom, priča B. N. i dodaje da je u mnogim selima u podujevskoj opštini, u kojoj živi, znatno smanjen broj stanovnika, pišu Novosti.

[adsenseyu5]

Na prelazu Merdare stiže druga grupa putnika, kojih ima više nego mesta u vozilu, pa od puta odustaje sredovečan čovek kako bi  jedan mladić mogao da bude sa majkom i dvema sestrama.

“Krenuo sam sa porodicom. Kuda, sam bog zna. Do Subotice, pa dalje”, priča mladi čovek iz okoline Prištine nakon dužeg ubeđivanja. I neizvesnost je bolja, jer nas je na Kosovu sve pritislo. Ekonomska situacija, ali i ovi teroristi iz Islamske države koji regrutuju ljude za odlazak na ratišta u Siriju i Irak. Imam familiju, pa odlazim na sigurno“, priča on.

Na pitanje da li su ga direktno “vrbovali“ odmahuje glavom, ali kaže da indirektnih poziva ima, pišu Novosti. “Nude novac i sve što nam je potrebno da idemo da se borimo, a ko ne prihvati, protiv je”. Njegovu priču prekida plač bebe, koju smiruje majka, koja odmahuje glavom na pitanje zna li srpski.

Na Merdaru, najfrekventnijem prelazu između Kosmeta i centralne Srbije, gužva je najveća posle ponoći kada iz pravca Prištine pristiže nekoliko autobusa.

[adsenseyu1]

(Srbijadanas)