ALBANCI POSLE POBEDE OPOZICIJE U CRNOJ GORI: Treba nam balkanski savez nasuprot Srba

Albanci

Foto: AP

Albancima je potreban balkanski savez da bi se održao mir i da bi se uravnotežila Srbija – zaključak je Pokreta Samoopredeljenje sa Kosova i Metohije, posle pobede opozicionih snaga u Crnoj Gori, preneli su mediji u Prištini.

Međuetnički suživot u Crnoj Gori biće nemoguć, zato Albanci treba da razmišljaju o novim orijentacijama.

Ruska Federacija Srbe određuje kao satelit na Balkanu, pa je politička situacija više slična onoj uoči Prvog balkanskog rata – saopštilo je Samoopredeljenje, koje je na KiM u opoziciji.

MATIJA BEĆKOVIĆ: Kada bi Dritan Abazović stigao u Beograd, nosila bi ga srpska omladina na rukama

– Početkom 20. veka, carska Rusija je ciljala na balkanski savez protiv Austrougarske i Osmanske imperije. Ove dve imperije više ne postoje. Albanci su se u to vreme najviše opirali i organizovali najviše pobuna. Vek kasnije nam je takođe potreban balkanski savez, ali ovog puta pred srpskom hegemonijom i ruskim imperijalizmom. Mi Albanci smo u centru, a na jednoj strani imamo Hrvate, a na drugoj Bugare. Zajedno sa njima, ali i sa Sarajevom, Podgoricom i zvaničnim Skopljem, možda ćemo morati da stvorimo Savez, kako bismo održali mir, pobedili u Evropi i ojačali NATO – poručili su iz Pokreta Samoopredeljenje.

 

(Dnevne.rs/Novosti)