ALBANCI PLANIRAJU UPAD NA BRNJAK I JARINJE: Operativni plan razrađuje se u američkoj bazi Bondstil

vojska

Foto:Tanjug/AP

Vlasti u Prištini, uz pomoć saveznika iz NATO-a, uveliko pripremaju operaciju nasilnog preuzimanja administrativnih prelaza na severu Kosova i Metohije, Jarinja i Brnjaka, kako bi time simbolično potvrdile “suverenitet” lažne države, pišu današnje “Večernje novosti”.

Prema informacijama lista, u ovaj plan uključeni su najviši zvaničnici takozvanog Kosova, a upad na Jarinje i Brnjak operativno se razrađuje i u američkoj bazi Bondstil.

Izvori “Novosti” prenose da je cilj akcije koju bi vodile Kosovske bezbednosne snage da se proizvede psihološki efekat kod Srba na severu Pokrajine, odnosno utisak da su odsečeni od centralne Srbije.

PRVO CRNOGORSKI CARINICI, SAD I MAĐARI: Zbog jednog papira vraćaju državljane Srbije sa granice čak im SKIDAJU I TABLICE

Ova opasna ideja mogla bi da se sprovede uz prećutnu saglasnost misije Euleks, navode “Novosti”, čiji izvori tvrde i da su Albanci naručili 12.000 komada lakog raketnog bacača “armbrust”, zbog mogućeg odgovora Beograda.

Reč je o oružju jednostavnom za korišćenje, koje može da dejstvuje u svim pozicijama. Projektil može da ispali vojnik i iz ležećeg i iz klečećeg stava. Može da se koristi i iz zatvorenih prostorija, ne emituje plamen i dim i proizvodi relativno tihu eksploziju gasova. Borbeni položaj strelca teško se otkriva, što je prednost u uslovima urbanog ratovanja.

S druge strane, Haradinaj pokušava da sklopi diplomatsko partnerstvo sa državom Vatikana.  On je posle sastanka sa državnim sekretarom Vatikana Pjetrom Parolinijem izjavio da je od Svete stolice tražio da prizna kosovsku nezavisnost.

(Dnevne.rs/Izvor: Telegraf.rs)