Albanci blokirali pristup manastiru u Đakovici na BADNJI DAN: Monahinje ostale zaključane, bez badnjaka i liturgije

manastir Đakovica

Foto: Printscreen/youtube

Grupa kosovskih Albanaca blokirala je jutros u Đakovici pristup manastiru Presvete Bogorodice, iako je grupa Srba otkazala najavljenu posetu zbog pretnji i bezbednosne situacije.

– Četiri starice monahinje ostale su jutros zaključane u manastiru i liturgija nije služena niti je iko mogao da donese badnjak. Čak nisu mogle da kupe ni hleb koji im je posle donela policija. Navodni mirni protesti samo su nastavak etničkog čišćenja Đakovice od Srba koji je usledio nakon 1999, uništavanjem srpskih crkava i kuća – izjavio je arhimandrit Sava Janjić.

On je na svom fejsbuk profilu napisao da je manastir Presvete Bogorodice do temelja bio spaljen 2004. godine, a da pravoslavno groblje još i danas predstavlja “tužnu sliku savremenog varvarstva i mržnje”.

– Nažalost, i posle 18 godina mnogi naši vernici ne mogu da dođu na Kosovo i Metohiju dok oni koji su ovde ostali žive u stalnoj zebnji i neizvesnosti zbog etničke mržnje koja se širi na svakom koraku: u medijima, u školama, na društvenim mrežama. Čast izuzecima, ali niko javno ne sme da digne glas protiv preovladjujućeg terora u kome su posle rata od kosovskih ekstremista stradali i mnogi čestiti kosovski Albanci – napisao je arhimandrit Sava Janjić.

NARODNI OBIČAJI I VEROVANJA: Evo šta možete, a šta ne smete da radite na Badnji dan

Dodao je da nije ni čudo što se Kosovo danas suočava sa sve ozbiljnijim međunarodnim osudama.

NARODNI OBIČAJI: Čime se UKRAŠAVA i od čega se mesi BOŽIĆNA ČESNICA (RECEPT)

(Dnevne.rs/Izvor: Espreso.rs)