ALARMANTNO UPOZORENJE OBAVEŠTAJACA: Naredba DŽIHADISTIMA, sejte SMRT po Evropi i Balkanu (INFO)

Foto ilustracija: Tanjug/AP

Foto ilustracija: Tanjug/AP

Teroristi Islamske države poslati su iz Sirije, Iraka i Libije na Stari kontinent sa specijalnom misijom

Islamska država poslala je 1.500 džihadista u Evropu s naređenjem da što pre izvedu terorističke napade i poseju smrt po Starom kontinentu, a velika opasnost preti i Balkanu.

To piše u izveštaju Evropske unije o teroristima, koji je predstavio Žil de Keršov, koordinator EU za kontraterorizam.

[adsenseyu4]

Dva tipa boraca

„Postoje dva tipa stranih boraca koji dolaze: većina njih stiže migrantskim rutama bez posebnog plana, ali deo je poslat iz Sirije, Iraka ili Libije na specijalne misije. Druga grupa je opasnija“, piše u izveštaju, a prenosi britanski Ekspres.

Zbog toga je, pišu, neophodno da zemlje razmenjuju sve informacije o teroristima.

„Borci dolaze iz svih delova pod kontrolom IS, a kada stignu u Evropu, preko društvenih mreža ostaju u kontaktu sa vođama u Siriji, Iraku i Libiji“, navodi se u izveštaju.

Virtuelni kalifat

De Keršov je rekao da se kalifat fizički ruši, ali da postoji onaj virtuelni, koji teroristima omogućava organizaciju napada, ali i direktne udare na električne mreže, vazduhoplovni saobraćaj, nuklearne elektrane…

Zamenik pomoćnika američkog ministra odbrane Majkl Karpenter izjavio je juče u dvorcu Trakošćan u Hrvatskoj da zbog pojačanih napada na IS raste rizik od dolaska terorista i na Balkan.
– Napadi u Mosulu i Alepu povećavaju migracije u Evropu i rizik za dodatne teroriste u BiH, ali i u drugim zemljama – rekao je Karpenter.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/Izvor:Kurir.rs)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]