Alarmantno: Ukoliko se u atmosferu oslobodi samo delić gasa ispod Arktika, to nam je kraj! (INFO)

naucnik

Klimatolozi već decenijama upozoravaju da zagrevamo našu planetu, ali pošto ih malo ko sluša, jedan od njih, i to ni manje ni više nego ugledni klimatolog profesor Džejson Boks iz Geološke službe Danske i Grenlanda, iskreno je na Tviteru objavio:

„Ako se samo delić ugljenika koji se nalazi na dnu mora ispod Arktika oslobodi i uđe u atmosferu, naje.ali smo.“

Tvit profesora Boksa je reakcija na izveštaj Univerziteta u Stokholmu u kojem se navodi da se s dna okeana ispod Arktika oslobađaju ogromne količine metana, javlja portal I Fucking Love Science. Metan je direktno odgovoran za stvaranje efekta staklene bašte i globalno otopljavanje.

Orjan Gustafson, vođa ekipe naučnika koja je otkrila i snimila mehuriće metna, napisao je da su se svi iznenadili tim otkrićem. Istina, već je bilo navoda da se metan „penje“ sa dna okeana, ali smatralo se da su to samo upozorenja.

[adsenseyu1]

Međutim, švedski naučnicu su videli mehurove na površini i snimile ih, a naravno da su utvrdili i koncentraciju tog opasnog gasa – bila je za 10 do 50 puta veća od normalne.

Metan se oslobađa s epikontinentalnog pojasa na dubini od 250-500 metara u moru Laptev kod Sibira. Izgleda da je razlog za to Golfska struja, koja obilazi oko Skandinavije i dopire do tog mesta, pa ga zagreva.

Istina, tek poslednjih godina počelo je naučno proučavanje podmorja Arktika, pa se ne zna da li se ovo već događalo u prošlosti, ali činjenica je da se to područje značajno zagrejalo u proteklih nekoliko decenija.

Na svom blog Meltfactor profesor Boks piše da nam je potreban „agresivan program dekarbonizacije atmosfere. Predugo smo ostali na kursu koji vodi u klimatsku katastrofu koju nećemo moći da kontrolišemo: nepovratno otopljavanje klime. Ako ne smanjimo količinu ugljenika u atmosferi i ne ohladimo Arktik, fizika i poslednja merenja govore mi da ćemo pokrenuti oslobađanje tih ogromnih zaliha metana, što će našu decu osuditi na pregrejanu Zemlju.“ 

Uzrok rupa u zemlji u Sibiru i metanskih balona je isti!

Istovremeno, postoje naučni dokazi da je uzrok pojave misterioznih kratera ili rupa u Sibiru takođe oslobađanje metana – u slučaju rupa reč je o metanu zarobljenom u permafrosta. Profesor Boks, kog je iznenadila ogromna popularnost njegovog iskrenog tvita, izjavio je da bi oslobađanje metana iz permafrosta moglo biti podjednako opasno kao i ono iz podmorja.

[adsenseyu1]

(Kurir)

2 Comments on "Alarmantno: Ukoliko se u atmosferu oslobodi samo delić gasa ispod Arktika, to nam je kraj! (INFO)"

  1. A ja tvrdim da nas isto moze snaci ako hiljadu krava prdne u istom trenutku!

  2. Voja Siki | 22. May 2015. at 16:57 |

    Globalno zagrevanje je zasnovano na velikoj prevari, tu se silni novac krade. To nema veze sa mozgom, I pre 50 I 100 godina bilo je toploih Zima I hladnih leta. Moj deda je pricao da je bilo pocetkom proslog veka , blagih Zima i da je 20..januara 1920. I neke godine temperature bila I do 24 stepena I to na Romaniji. Da su ovce plandovale. Prema tome sve oko globalnog zagrevanje je sviranje k….cu.

Comments are closed.