AKO STE SPREMNI, VEČERAS NE ZABORAVITE OVO DA URADITE: Stiže nam magična noć iznad Srbije (INFO)

zvezde

Foto: Dnevne.rs / pixabay

U noći između petka i subote nad srpskim nebom će biti više zvezda padalica nego bilo koje druge noći, zahvaljujući meteorskom roju Perseida kroz koji naša planeta tenutno prolazi.
[adsenseyu6]

Astronomi objašnjavaju da je ovo fenomen koji je vidljiv svake godine u avgustu, ali da biste zaista uživali u spektaklu morate da izađete iz grada.e

Prema procenama astronoma, nebo će parati i do 100 meteora na sat, ali iznad Beograda ćete moći da vidite svega nekoliko komada zbog velike svetslone zagađenosti.

Naime, što je prostor oko vas osvetljeniji, to je manja verovatnoća da ćete videti zevzde – pa se zato onima koji žele da uživaju u pravom spektaklu savetuje odlazak na Avalu.

Svi ti manji meteori su bukvalno ugašeni nad Beogradom, jer ovaj grad ima oko dva, tri miliona sijalica.

Ta svetlost se odbija od čestica prašine u vazduhu, i tako se stvara svetlosno zagađenje, zbog kjeg ne možemo lepo da vidimo meteore.

Jedne godine smo posmatrali iz opservatorije roj Perseida, i videli smo svega sedam padalica za celu noć – objašnjava Milan Jeličić, sekretar Astronomskog društva “Ruđer Bošković” za “24 sata”.

Mi smo prošle godne poslušali Jeličića i uputili se na Avalu – dočekao nas je prizor koji zaista treba doživeti.

Idealno vreme za posmatranje je onda kad je nebo najtamnije, dakle svakako posle ponoći, naglašavaju stručnjaci.

U samom Beogradu će padalice biti slabo vidljive, ali će zato šumadinci moći da uživaju u dobrom prizoru.

Najbolje će se, ipak, provesti oni koji se večeras zateknu na nekoj planini.

Meteroski roj Perseida svake godine u avgustu ljubiteljima noćnog neba daje savršenu priliku da uživaju u prozorima koji se retko viđaju, ali i onim pravim romanticima da požele želju.

par-dnevne

Najpoznatija legenda vezana za zvezde padalice glasi da će vam se želja koju zamislite u trenutku kad vidite padalicu sigurno i ostvariti.

[adsenseyu1]

Kiša meteora je prirodna pojava koja se ponavlja svake godine, a pod idealnim okolnostima moguće je videti do sto meteora na sat.

nebo

Foto: pixabay /dnevne.rs

Do te pojave na nebu dolazi zbog toga što Zemlja u svom kretanju oko Sunca prolazi kroz ostatke komete Svift – Tatl.

(Dnevne.rs /Izvor: 24sata.rs)

[adsenseyu1]