ADVOKAT VASILJKOVIĆA OTKRIO ONO O ČEMU NIKO NIJE RAZMIŠLJAO: Kapetan Dragan uskoro na slobodi, iako je juče osuđen na 15 godina zatvora (INFO)

sud

Foto: tanjug/AP

Vasiljkovića je danas sud u Splitu osudio za ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima. Optužen je za zlostavljanje zatvorenika na Kninskoj tvrđavi i napad na policijsku stanicu u Glini

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, koga je danas sud u Splitu prvostepeno osudio na 15 godina zatvora, uskoro bi mogao da bude pušten na slobodu. Ovo je za Index.hr rekao njegov advokat, Tomislav Filaković, koji podseća da je kapetan Dragan pre više od 11 godina uhapšen u Australiji, a obično se vreme provedeno u pritvoru računa u zatvorsku kaznu.

Vasiljković je odslužio više od dve trećine kazne, koja je još nepravosnažna, u pritvoru, i po tom osnovu mogao bi da uskoro izađe na slobodu.

[adsenseyu5]

– To podrazumeva da se odmah pristupi izvršenju kazne, koja je formalno odslužena i ovo bi, u tom smislu, bila očekivana presuda da pokrije dosadašnji ekstradicijski pritvor i istražni zatvor – izjavio je advokat Tomislav Filaković.

Filaković smatra i da, ako Vasiljkovic zatraži upućivanje na izdržavanje kazne zatvora pre pravosnažnosti presude, može odmah zahtevati i uslovni otpust jer je za to ispunjena zakonska pretpostavka.

POSLEDNJE INFORMACIJE U VEZI DRAME U SREMSKIM KARLOVCIMA: Keramičar prebijen sekirom u kući sestre NATAŠE BEKVALAC! (INFO)

Vasiljkovića je danas sud u Splitu osudio za ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima. Optužen je za zlostavljanje zatvorenika na Kninskoj tvrđavi i napad na policijsku stanicu u Glini.

Prošle sedmice Vasiljković je izneo svoju odbranu i odbacio krivicu. On je rekao da je žrtva montiranog političkog procesa, i da mu je oduzeto 12 godina života.

Toliko je Hrvatska čekala da Australija odluči da izruči kapetana Dragana hrvatskom pravosuđu.

[adsenseyu1]

Vasiljković je optužen da je kao zapovednik Jedinice za posebne namene u sastavu paravojnih srpskih snaga, odnosno zapovednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih snaga Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

Na teret mu se stavljalo i da je tokom juna i jula 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi i tokom februara u 1993. u Bruškoj kod Benkovca “mučio, zlostavljao i usmrtio zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije”.

„MAJKA ME SE ODREKLA I IZBACILA IZ KUĆE“: Sin Snežane Đurišić otkrio kada je sve počelo i u kakvim je odnosima sa pevačicom (FOTO)

Uz to je optužen i da je tokom jula 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovednikom tenkovske jedinice JNA,” izradio plan napada na tamošnju policijsku stanicu i prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje.”

DETALJI VEŠTAČENJA PATOLOGA STANKOVIĆA: Do poslednjeg trenutka Jelena se grčevito borila, ispod noktiju nađen DNK koji nije Zoranov?

Tokom napada, oštećeni su i uništeni civilni objekti, stanovništvo naterano na beg, opljačkana je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Telegraf.rs/Izvor:Index.hr)

[adsenseyu2]