5 OTROVA U JUVITANI: Evo koje su nedozvoljene supstance nađene u kašicama za decu (INFO)

kasice

Foto: Tanjug

U kašicama “juvitana” nađen je antioksidans difenilamin koji je zabranjen u Evropskoj uniji, te opasni insekticidi acetamiprid i imidaklopid.

Kako saznaje “Blic” iz Ministarstva zdavlja u hrani za bebe “Svislajon Takova” pronađeni su i fungicid ciprodinil, te insekticid propargit.

Difenilamin, koji služi da što duže odloži truljenje voća, od 2012. godine je zabranjen u EU budući da proizvođač ove hemikalije nije uspeo dostaviti dokumente koji pokazuju da je siguran za ljudsko zdravlje. Dokazano je da je prilikom raspadanja kancerogen.

S druge strane, u novom izveštaju Evropske agencije za sigurnost hrane utvrđeno je da su dozvoljeni limiti za nivo acetamiprida i imidakloprida u proizvodima suviše liberalni.

[adsenseyu4]

– Ovi insekticidi ometaju normalan razvoj i funkciju ljudskog nervnog sistema, mogu oštetiti mozak i uticati na lošije pamćenje. Maksimalan nivo acetamiprida u proizvodima mora da se smanji za 70 odsto, a imikloprida 25 odsto jer trenutno predstavljaju značajne zdravstvene rizike, kako u kratkom tako i drugom roku konzumiranja – saopštili su iz Evropske agecije za sigurnost hrane.

Prvo je u sedam kašica i sokića “juvitana” pronađeno više od 0,01 miligrama po kilogramu insekticida i fungicida, da bih ove nedelje prvo nađeno u još osam, te konačno u još tri proizvoda. Povećanje je iznosilo od 0,02 do 0,5 miligrama po kilogramu.

Branka Mirković, nutricionista kaže da je upoznata sa činjenicom da se u našoj zemlji redovno pojavljuju proizvodi koji u sebi sadrže zabranjeni difenilamin.

– Znamo da je ovde reč o minimalnim količinama, ali moramo jako voditi računa jer to jedu bebe. Takvo voće očito ne može lako da se izveze pa ostaje kod nas, a na proizvođaču je da odluči da li će ga koristiti i koliko. Naravno da ako nešto ne menja boju i strukturu nedeljama ne može biti zdravo – izjavila je Branka Mirković.

[adsenseyu5]

Neizvesna sudbina radnika

Predsednik Sindikata poljoprivrede Dragan Zarubica kaže da je zabrinut za sudbinu radnika kompanije “Svislajon” koja je zatvorila svoj pogon u Inđiji i zaposlene poslala na prinudni godišnji odmor.

Dragan Zarubica, predsednik Sindikata poljoprivrede

Foto: Youtube/Printskrin / youtubeDragan Zarubica, predsednik Sindikata poljoprivrede

– Radnici su u ovom slučaju kolateralna šteta. Sada postoji opasnost da oni izgube posao zbog greške rukovodstva koje nabavlja sirovine za prepradu.

A vrlo je verovatno da će se to desiti jer je nakon privatizacije tog preduzeća rukovodstvo otpustilo skoro 4.000 radnika, a da nije ni trepnulo. Šta je njima sada da otpuste još – kaže Zarubica.

On kaže da postoje i nagoveštaji da bi “Svislajon” mogao da premesti proizvodnju u Bosnu.

Kašice prodaju na ulici

Fotoreporter “Blica” slikao je juče kako se na ulici u blizini beogradske pijace Zeleni venec prodaje “juvitanu”. Četiri kašice prodavali su za sto dinara.

[adsenseyu1]

“Svislajon” uhvaćen u laži

Kompanija “Svislajon” saopštila je juče da je za sporne proizvode “Juvitana” urađena superanaliza u dve akreditovane laboratorije i da su “svi proizvodi po najstrožim evropskim standardima ispravni”. Reč je o makedonskoj laboratoriji JZS Institut za javno zdravlje Skoplje i SP laboratoriji iz Bečeja.

Međutim, nadležni u bečejskoj laboratoriji tvrde da nisu radili nikakvu superanalizu već ispitivanje proizvoda koje je u sklopu svoje interne kontrole poslao sam proizvođač “Svislajon”.

– Da bi se nešto zvalo superanaliza neophodno je da se i uzorak za analizu i uzorak za superanalizu uzorkuju od službenog lica u isto vreme, da uzorci budu identični i propisno obeleženi – naglašavaju u SP laboratoriji i pozivaju “Svislajon” da objave njihov izveštaj u celini u kojima je navedeno da li predmetni uzorci odgovaraju ili ne odgovaraju zahtevima u pogledu nivoa rezidua pesticida.

U Sanitarnoj inspekciji Ministarstva zdravlja objašnjavaju da je obavljanje superanalize moguće isključivo na istim uzorcima na kojima su rađene prvobitne analize.

[adsenseyu1]

– Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograda niko se nije obratio sa zahtevom da se deo uzoraka koje su analizirali dostavi referentnoj laboratoriji na eventualnu superanalizu – ističu u toj zdravstvenoj ustanovi.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je monitoring 27 proizvoda kompanije “Svislajon Takovo” obavljen u laboratoriji Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda. Kako se navodi, obavljanje superanalize moguće je samo u akreditovanoj laboratoriji i isključivo na istim uzorcima, na kojima su rađene prvobitne analize.

– Do danas Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograda niko se nije obratio sa zahtevom da se deo uzoraka koje su analizirali dostavi referentnoj laboratoriji na eventualnu superanalizu – kažu za “Blic” iz Ministarstva zdravlja.

(Dnevne.rs /Aleksandar Latas , Zlatko Čonkaš, Blic)

[adsenseyu5]

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]