ZAPAMTITI I NE ZABORAVITI: 13 godina od POGROMA Srba na Kosovu

Kosovo
Foto: printscreen/youtube
Navršava se 13 godina od martovskog nasilja nad Srbima na Kosovu i Metohiji kada su Albanci proterali nešto više od četiri hiljada Srba iz svojih kuća i zapalili preko trideset verskih objekata

Danas se navršava 13 godina od martovskog nasilja nad Srbima na Kosovu i Metohiji kada su Albanci proterali nešto više od četiri hiljada Srba iz svojih kuća i zapalili preko trideset verskih objekata. U talasu nasilja na KiM tada je ubijeno 19 osoba, od kojih osam Srba, dok je 11 Albanaca stradalo u obračunu s pripadnicima međunarodnih snaga bezbednosti.

Povređeno je najmanje 170 Srba, kao i desetine pripadnika međunarodnih snaga koji su se sukobili s lokalnim Albancima štiteći Srbe i njihovu imovinu.

Porušeno je oko 800 srpskih kuća i zapaljeno 35 verskih objekata, uključujući 18 spomenika kulture, među kojima i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

 

[adsenseyu4]

Prema podacima Eparhije raško-prizrenske SPC, iz aprila 2004, ukupan broj uništenih crkvenih zgrada je bio blizu 100.

Međunarodni tužioci i sudije na Kosovu i Metohiji procesuirali su sedam slučajeva uništavanja crkava i 67 osoba osudili na zatvorske kazne od 21 meseca do 16 godina.

Kosovo
Foto: printscreen/youtube

Tokom martovskih nereda na Kosovu i Metohiji proterano je 4.012 Srba, a većina njih se do danas nije vratila u svoje domove.

Povod ili izgovor za pogrom bila je kampanja albanskih medija u kojoj su lokalni Srbi optuženi da su psima naterali preko reke Ibar grupu dečaka Albanaca iz sela Čabar kod Zubin Potoka od kojih se jedan utopio u reci, što nije bilo tačno.

 

[adsenseyu1]

Istraga UNMIK policije utvrdila je da su optužbe bile lažne. Martovske događaje na KiM osudili su Savet bezbednosti UN, kao i Evropska unija, a Parlamentarna skupština Saveta Evrope je 29. aprila 2004. donela rezoluciju.

ALBANCI
Foto: spc.rs, Tanjug/AP

Trinaesta godišnjica od martovskog pogroma biće obeležena u Kosovskoj Mitrovici polaganjem venaca i odavanjem pošte stradalima na Kosovu i Metohiji 17. i 18. marta 2004. godine.

– Martovski pogrom je događaj koji ne smemo da zaboravimo, a naša obaveza je da se sa velikim pijetetom setimo svih palih žrtava, a obeležavanje istog treba da upozori da se ovaj događaj ne sme ponoviti -saopšteno je iz privremnog organa opštine Kosovska Mitrovica.

Polaganje venaca na spomen ploče Borivoja Spasojevića i Jane Tučev, koji su u Kosovskoj Mitrovici stradali za vreme martovskog pogroma nad Srbima pre 13 godina biće obavljeno danas, a venci će biti položeni i na “Spomenik istine” u blizini glavnog ibarskog mosta u ovom gradu.

Vence će, kako je najavljeno, položiti članovi porodica nastradalih, predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić i predstavnici opštinske uprave.

U velikoj sali Doma kulture u Gračanici biće održana Akademija posvećena 17. martu 2004. godine pod nazivom „Da se ne zaboravi“ u organizaciji Udruženja porodica kosmetskih stradalnika.

 

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/Telegraf.rs/Izvor:Tanjug)

 

[adsenseyu2]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*