Pogledajte gde će biti podignut KRST od 33 METRA i 40 TONA koji će moći da vidi cela SRBIJA! (FOTO)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone

krst

Za podizanje krsta, koji će koštati preko 100.000 evra, blagoslov je dala eparhija Žička još 2007. godine. Plan je da krst bude osvetljen noću, električnom energijom koja će se dobijati od sunca ili vetra

Na planini Stolovi  kod Kraljeva, na vrhu Usovica i nadmorskoj visini od 1.375 metara, biće podignut krst visine 33,5 metara i težak 40 tona.

Za podizanje krsta, koji će koštati preko 100.000 evra, blagoslov je dala eparhija Žička još 2007. godine. Plan je da krst bude osvetljen noću, električnom energijom koja će se dobijati od sunca ili vetra.

Krst će biti visok 33,5 metara, jer je toliko godina imao Hrist kada je razapet, težak je 40 tona i videće se iz mnogih delova Srbije, sa Jastrepca, Rudnika, Kopaonika…

Struja koja će krst osvetljavati dobijaće se iz solarnih ćelija ili mini-vetrenjače koja će biti postavljena na vrhu. Teško je reći koliko će koštati, ali sigurno preko 100.000 evra – kaže sveštenik Ljubinko Kostić, predsednik odbora za podizanje krsta, naglašavajući da je dobijen blagoslov i od novopostavljenog episkopa Žičkog Justina.

Foto: Facebook/ПСД "ГВОЗДАЦ" Краљево

Foto: Facebook/ПСД “ГВОЗДАЦ” Краљево

Prema njegovim rečima, sredstva se prikupljaju isključivo iz donacija, a do sada je utrošeno oko 7.000 evra kako bi se izgradio prilaz vrhu, na kojem će se izvoditi radovi.

– Ovih dana će početi betonski radovi i gradnja nosača. Teško je reći kada će biti završen, jer da nije bilo zemljotresa i poplava u Kraljevu verovatno bi krst već bio postavljen. Prikupljanje sredstava ide dobro i očekujemo da ćemo i ovaj projekat brzo realizovati – kaže sveštenik.

Ideja za podizanje krsta potekla je iz Planinarskog društva “Gvozdac” iz Kraljeva još pre osam godina.

JP “Srbijašume” su eparhiji Žičkoj ustupile plac na samom vrhu Usovica, kako bi se postavio krst koji će biti okrenut prema Kraljevu. Temelj za krst biće iskopan na dubini od tri metra.

(Blic)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone