NOVI ZAKON o LEGALIZACIJI: Naredne nedelje važe NOVA PRAVILA (INFO)

kuca
Foto: banjaluka.com/Glas
Oni koji su već podneli zahtev za legalizaciju platiće samo fiksnu taksu koja za objekte do 100 kvadra iznosi 5.000, a do 200 kvadrata 15.000 dinara. Nema legalizacije u parkovima prirode prvog reda.

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o ozakonjenju nelegalno izgrađenih objekata, koji će početi da se primenjuje u narednih nedelju dana, nakon što mu „zeleno svetlo“ daju i poslanici u parlamentu.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, najavio je danas da će ovaj zakon omogućiti povoljnu legalizaciju porodičnih objekata. Obraćajući se poslanicima u Skupštini Srbije on je rekao da su se prethodne vlasti bavile legalizacijom 15 godina, a da ništa nije učinjeno.

Prošle godine je, na osnovu svih propisa, prema njegovim rečima legalizovano 1.815 objekata, što je ocenio malim brojem. Zbog toga će, kako je kazao, biti donesen novi zakon o ozakonjenju.

Potpredsednica Vlade i ministarka građevine, Zorana Mihajlović, smatra da bi ceo proces ozakonjenja mogao biti završen u narednih godinu dana.

Mihajlovićeva kaže da se procenjuje da u Srbiji ima oko 1,5 miliona objekata izgrađenih bez dozvole i da će oko 95 odsto njih moći da se legalizuje, dok će ostali biti srušeni. Ona napominje i da oko 85 svih nelegalnih objekata čine porodične kuće i stanovi.

„Zakon predviđa do 100 puta manje takse“, kaže Mihajlovićeva. „Građani koji su već podneli zahtev za legalizaciju, njih oko 700.000, platiće samo fiksnu taksu koja za stambene objekte do 100 metara kvadratnih iznosi 5.000 dinara, a do 200 kvadrata 15.000 dinara“.

Kako kaže, cene su iste bez obzira u kom gradu je objekat izgrađen.

„Od ozakonjenja se očekuje prihod od oko 10 milijardi dinara koji će biti uložen u uređenje infrastrukture u lokalnim samoupravama i gradovima“, objašnjava Zorana Mihajlović.

„To je jedini način na koji država može da se iskupi prema svima koji su gradili na legalan način, s obzirom na to da su sada predviđene olakšice za vlasnike bespravnih objekata.“

Mihajlovićeva objašnjava da će građani koji do sada nisu podneli nijedan zahtev, osim plaćanja naknade, morati da dostave izveštaj o izvedenom stanju, koji će raditi licencirani inženjeri.

„Kada zakon bude usvojen u parlamentu inspekcija će krenuti na teren i uručivaće rešenja o rušenju svima koji su nelegalno gradili i država će tako pokrenuti proces ozakonjenja“, kaže ministar građevine.

„Na taj način će, takođe, biti precizno utvrđeno koliko u stvari ima nelegano izgađenih objekata. Ukoliko vlasnici koji budu dobili ova rešenja ne budu ušli u proces ozakonjenja, njihovi objekti će se rušiti. Bez ovog zakona Srbija sigurno ne bi legalizovala bespravne objekte u narednih 25 godina.“

Mihajlovićeva ističe da neće moći da se ozakone objekti građeni u parkovima prirode prvog reda, na klizištima i drugim sličnim mestima na kojima je i u prethodnom periodu bila zabranjena gradnja.

(BKTVNews/Tanjug/Novosti)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*