NARODNO VEROVANJE: Smrdibube (martini) su ovih dana preplavile Srbiju, evo zašto nikako ne smete da ih ubijate (INFO)

instekt
Foto: Dnevne.rs /pixabay
Ovih dana smrdibube, ili kako ih u narodu zovu “martini” preplavili su Srbiju, a naročito Beograd.

I internet portale su preplavili naslovi koji pozivaju na istrebljenje ovih buba i upozoravaju na njihovu naviku da piju krv i prenose zaraze.

Međutim, istina je potpuno drugačija. Ove bube, iako dolaze iz reda stenica, ipak nemaju tu osobinu da kao njihove sitne parazitske rođake, krevetne stenice, grizu i sisaju krv.

[adsenseyu4]

Jedina prava šteta koju smrdibube mogu da nanesu čoveku dešava se na njivama gde mogu oštetiti biljke i na taj način naškoditi zemljoradnicima.

insekt
Foto: Dnevne.rs /pixabay

Ove bube su jako osetljive na hladnoću, pa tako na jesen pokušavaju da se uvuku na toplo mesto i ulaze u naše domove u pokušaju da prežive.

[adsenseyu1]

Ime duguju odbrambenom mehanizmu koji se sastoji u štrckanju smrdljive tečnosti kada se nađu u opasnosti pa će tako odreagovati ukoliko pokušate da ih vratite napolje, na hladnoću.

Narod, pak, od davnina poštuje smrdibube i veruje u njihove natprirodne moći. Tako su naši stari skovali uzrečicu koja kaže “Kad martin uđe u kuću biće i para” i smatrali da ga nipošto ne treba terati napolje jer se tako teraju pare iz kuće.

Zato dobro razmislite pre nego što isterate smrdibubu iz kuće, a ona će uzvratiti blagostanjem u vašem domu.

(Dnevne.rs /Izvor: Kurir)

[adsenseyu5]

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*