IZLIO SE TEČNI RASTOP U RTB BOR: Povređeno ŠEST RADNIKA (INFO)

topionica
Foto: Tanjug
U noći između prvog i drugog novembra iz topioničkog konvertora izlila se tečna masa. Manja količina rastopa koja je pala na platformu oštetila je kablove za napajanje, merenje i signalizaciju, a varnice su oprlile šestoricu radnika. Oni su dobro i nakon pregleda u borskoj bolnici pušteni su kućama – saopšteno je iz RTB.

Iz RTB su saopštili i da su posledice u kratkom roku sanirane, i da proizvodnja  u ostalim delovima Topionice i Fabrike sumporne kiseline nije prekidana, samo je produžena pauza između dve konvertorske operacije.

Inače borski gigant je ovih dana u žiži javnosti, s obzirom da kako je “Blic” već pisao Vlada Srbije mora da  pronađe rešenje za RTB “Bor”, Azotaru, Petrohemiju i MSK. Kako su mediji tada preneli, MMF je ocenio da je RTB crna rupa srpske ekonomije. I sam premijer Aleksandar Vučić, nedavno je izjavio da Srbija ima problem sa borskim gigantom, da tamo ima problema u rukovođenju i da se taj problem mora rešiti što je i dogovor sa MMF.

Da podsetimo, u RTB je u poslednjih godinu bez ruke ostalo troje radnika. U analizi stanja konsultantske kuće “Mekinzi” koja je bila angažovana da sačini izveštaj o perspektivi RTB,  se između ostalog navodi da je “bezbednost u RTB na šest puta nižem nivou od sličnih rudnika u svetu”.

U 2015, kako je zvanično saopšteno, u RTB je bilo ukupno 215 povreda, od kojih 26 s teškim posledicama.

U devet meseci ove godine ukupno je povređeno 146 radnika, 15 sa teškim kvalifikacijama.

Istraživanja konsulatantske kuće “Mekinzi” iz Švajcarske, koja je “skenirala” ceo sistem RTB, pokazala su da je bezbednost radnika u borskom kombinatu šest puta lošija u poređenju sa istim ili sličnim firmama u svetu.

(Dnevne.rs /Izvor:D. Stanković,Blic.rs)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*