Džimi Karter, bivši predsednik SAD: Gotovo ceo svet je uveren da smo glavni uzrok ratova na Zemlji (INFO)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone
predsednik
Foto: Wikipedia
Gotovo ceo svet Sjedinjene Države smatra glavnim izazivačem ratova, zemljom koja započinje vojne konflikte „iz bilo kog razloga” – ocenio je bivši predsednik SAD Džimi Karter.

Američki predsednik – demokrata, naglasio je da je današnji svet uveren „bezmalo jednodušno” da SAD ratove ne započinju samo po želji svojih lidera, već i uz podršku američkog naroda.

Karter je sve ovo rekao povodom izlaska svoje nove knjige „Poziv na delovanje”.

Osvrćući se na reči Džona Kerija, izgovorene povodom Krima, da niko nema pravo da u 21. veku „tek tako upada u tuđu zemlju”, Karter je prvo podsetio da su Sjedinjene Države u 21. veku već učinile u Iraku, pa nastavio:

To smo zaista uradili. Mi to stalno radimo. Takav je Vašington. Na žalost, mi to činimo već mnogo godina”.

I  u samoj knjizi je Karter ukazao da SAD – više od bilo koje druge zemlje – „učestvuju u oružanim konfliktima i koriste rat kao sredstvo za rešavanje sporova”.

Istraživanje Gallup International s kraja 2013. pokazalo je da 24 odsto stanovnika Zemlje upravo SAD smatra najvećom pretnjom svetskom miru.

U toj planetarnoj anketi Pakistan se našao na drugom mestu (8 odsto), Kina na trećem (6 odsto), pa Iran i Izrael.

Rusiju (12 mesto) pretnjom miru u svetu nazvalo je samo dva odsto anketiranih.

(Dnevne.rs /Fakti)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone