ZAŠTO NIKADA NE TREBA UĆI OBUVEN U SVOJ ili tuđi dom

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone
cipele
Foto: Politika.rs
Ukoliko se nemate naviku izuvati kada ulazite u kuću ili stan, mogli biste promeniti mišljenje nakon što otkrijete šta sve obućom unosite u svoj životni prostor koji bi trebao biti čist i siguran za zdravlje.

Ako se pitate da li bi se trebali izuti ili ući obuveni u svoju ili tuđu kuću, imajte na umu da s obućom unosite puno više od obične nečistoće! Evo nekih razloga koji će vam dati odgovor zašto nikada ne treba ući obuven u svoj ili tuđi dom.

Bakterije

Na obući unosite u kuću razne bakterije. Jedna studija Univerziteta u Arizoni ispitivala je bakterije koje se nalaze na obući. Pronašli su da na spoljnoj strani obuće ima čak oko 420.000 bakterija, uključujući i E. coli, te bakterije koje izazivaju dijareju, plućne bakterije i bakterije koje izazivaju meningitis.

Otrovi

Studija koju je objavio časopis Environmental Science & Technologi otkrila je da na obući unesemo u kuću razne otrove, među kojima se nalaze i neki vrlo štetni pesticidi, a jedna druga studija pokazala je da je 98 posto olovne prašine u kući, koja je takođe veoma štetna , dolazi preko obuće.

Prljavština

Osim bakterija i otrova, na obući unosimo blato, prašinu i prljavštinu. To znači da ćemo morati da potroši više vremena i novca na čišćenje.

Uznemiravanje ukućana

Kada ulazite obuveni pravite i buku, pogotovo ako imate pločice, laminat i potpetice na cipelama. Izujte se i pustite ukućane da mirno spavaju.

Stopala vole biti slobodna

Osim ako ne nosite specijalne ortopedske cipele, vašim stopalima će sigurno više odgovarati da ne budu zarobljena u cipelama ili patikama, kad već ne moraju (plus manje znojenja, provetravanje „miomirisa“ pa i manja mogućnost za gljivična oboljenja stopala).

(treehugger.com)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*