ZAŠTO iz fabrike kada može iz kuhinje: Napravite ZDRAV domaći margarin! Lako je… (RECEPT)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone
hleb
Margarin je jedna od namirnica koja se proizvodi od biljnih ulja, bogat je nezasićenim masnim kiselinama. Ne sadrži holesterol pa kažu da nije opasan po zdravlje srca i krvnih sudova. Bogat je vitaminima A,D i E. Zašto iz fabrike kada može iz kuhinje. Napravite ga sami!

Sastojci:

Pola šoljice mleka/vode
Jedna šoljica ulja (suncokretovo ili mešavina maslinovog i suncokretovog) ili pola šoljice suncokretovog ulja i pola šoljice kokosovog ulja
Jedno žumance
Jedna čajna kašika limunovog soka
Pola čajne kašike soli

Priprema:

Za izradu su potrebni su: mikser, dve činije (različitih veličina, kako bi mogle stati jedna u drugu ) i led.

U većoj činiji izdrobite led i dodajte malo vode kako bi se održavala temperatura oko 0°C ). U manju posudu, uronjenu u veću sa ledom, dodajte sastojke na sledeći način:

Zagrejte vodu i ulje na otprilike 40 stepeni. U manju posudu ulijte ulje u koje ste ranije umešali žumance i na najjačoj brzini mutite. Dodajite pomalo mleka/vode i mutite još oko dva minuta dok se voda i ulje ne povežu. Dodajte limunov sok i so pa lagano mutite dok se margarin ne zgusne. Po želji na kraju možete da dodate i neki začin po želji.

Margarin prebacite u neku posudu i čuvajte u hladnjaku. Najbolje je koristiti ga u roku dva-tri dana.

(Dnevne.rs /Ordinacija)

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone