VRHUNSKA IDEJA: Zašto treba da stavite novčić u zamrzivač pre odlaska iz kuće

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone
zamrzivac
Foto: Dnevne.rs /pixabay
Briljantan trik, lak za primenu. Naročito koristan kad odlazite na duže putovanje

Da li ste ikada došli sa posla ili sa dužeg putovanja i primetili da vaši digitalni satovi pokazuju pogrešno vreme?

„Sigurno nije bilo nestanka struje!“ pomislićete. Čak i ako je bilo, nikako ne možete da znate koliko dugo nije bilo struje, zar ne?

Možda je u pitanju i nekoliko dana, što dovodi do odmrzavanja hrane i njenog kvarenja. Kada struja ponovo dođe, namirnice se ponovo smrznu i vi skoro da i ne primetite da su odmrzavane.

 Kao što znamo, to može biti vrlo opasno, jer za neke prehrambene proizvode postoji rizik od širenja salmonele i drugih bakterija!

Danas vam otkrivamo način da ipak saznate da li i koliko dugo je vaš zamrzivač stajao bez struje! Moći ćete da saznate da li je hrana i dalje za konzumiranje ili je suviše dugo stajala na toplom.

kapi
Foto: Dnevne.rs /pixabay

Za to su vam potrebni: šolja, novčić, voda

Sipajte vodu u šolju i stavite u zamrzivač da se zaledi. Kada u šolji ostane samo led, na vrh stavite i novčić i potom vratite u zamrzivač.

Kada se npr. nakon godišnjeg odmora vratite kući, pre konzumacije hrane iz zamrzivača, pogledajte gde se novčić nalazi!

Ako je novčić i dalje na vrhu ili eventualno na sredini kocke leda u šolji, ili nije bilo nestanka struje, ili je struja nestala za kratko, pa se voda samo delimično otopila.

Ukoliko se pak novčić sada nalazi na dnu šolje, to znači da struje nije bilo dovoljno dugo da se voda skroz otopi, a novčić potone skroz do dna. Tada je bolje da hranu iz zamrzivača ne spremate svojoj porodici.

Briljantan trik, lak za primenu. Naročito koristan kad odlazite na duže putovanje!

 (Dnevne.rs /Izvor:  likemag.com)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone