STRUČNJACI IZ OBLASTI STOMATOLOGIJE OTKRIVAJU: Da li su električne četkice za zube bolje od običnih?

mehanička
Foto: Dnevne.rs/pixabay
Niko ne može da uradi 30.000 pokreta rukom u minutu, brzinom kojom vibrira električna četkica za zube, ali to ne znači da su takve četkice uvek bolji izbor od ručnih, kaže Tomas Volf iz Udruženja nemačkih stomatologa.

– Mehaničko uklanjanje dentalnog plaka je najvažnije. I zapravo se sve svodi na to koliko dobro neko koristi svoju četkicu za zube, nezavisno od toga da li je električna ili ne – objašnjava Volf.

Iako neka ispitivanja pokazuju da ljudi koji su vešti u korišćenju električne četkice mogu da uklone više naslaga od onih koji se koriste ručnim četkicama.

[adsenseyu4]

– Razlika nije toliko velika da bi stomatolozi preporučili isključivo električne. Najvažnije je očistiti sve zube sa svih strana, a nije naodmet ni kasnije četkicom protrljati jezik nekoliko puta – savetuje Volf.

Efikasna tehnika četkanja podrazumeva da četkicu treba držati pod uglom od 45 stepeni, pola na zubnom mesu, pola na zubu i kružnim pokretima malim pritiskom prati zub po zub.

Ali, treba voditi računa o tome da su vlakna četkice što mekša i glava četkice dovoljno mala da uspe da dopre i do zadnjih zuba sa zadnje strane.

Električna četkica preporučuje se svim pacijentima koji nemaju strpljenja za “dugotrajno” četkanje i kojima je pranje zadnjih zuba otežano, zbog njihovog udaljenog položaja.

Prednost električne četkice je i “oralni tuš” kojim se vrlo efikasno čiste interdentalni prostori, a mana joj je visoka cena.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/Dnevno.rs/Izvor:novosti.rs)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*