SPREMITE SE: OVU RETKU ASTRONOMSKU POJAVU moći ćete uskoro VIDETI SAMO JEDNOM U ŽIVOTU

pomracenje
Foto: Dnevne.rs/pixabay
Zaljubljenici u astronomiju 14. decembra imaće priliku da uživaju u retkom Supermesecu, jer će Zemljin satelit biti na najmanjoj udaljenosti još od 1948. godine.

Za one koji su propustili Supermesec u oktobru, naredni će i više nego nadoknaditi taj nebeski fenomen, a Mesec će tada izgledati oko 14 odsto veći i 30 odsto sjajniji od uobičajenog punog Meseca. To je i nabliže što će nam se približiti do 2034. godine.

Šta je tačno Supermesec?

Kako NASA objašnjava, Mesec ima eliptičnu orbitu oko Zemlje i jedna strana je oko 48.280 kilometara bliža planeti od druge.

[adsenseyu4]

Kada se Sunce, Mesec i Zemlja poravnaju u tom perigeju, Mesec može da se učini mnogo većim i sjajnijim, a ta pojava naziva se Supermesec.

U zavisnosti od toga odakle se posmatra, cela pojava može da se prilično razlikuje, a u našem regionu Mesec taj dan izlazi nešto pre 17 sati.

Osim ovih u oktobru i decembru, ove godine ćemo imati još jedan Supermesec u novembru koji će 14. novembra zaseniti Geminide. Kiša meteora biće 5 do 10 puta manje vidljiva nego što bi inače bila.

(Dnevne.rs/kutaknet.com /Izvor:24sata.hr)

[adsenseyu1]

[adsenseyu2]

[adsenseyu5]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*