RUŽA šalje poruku BOJOM

cveće
Foto: Dnevne.rs/pixabay
Svaki cvet ima značenje, ali osim toga i boja cveta nosi simboličku poruku. Najpoklanjanija je svakako ruža, kao simbol  ljubavi i zahvalnosti. Miris, izgled i raznovrsnost boja i poruka hiljadama godina inspirišu na razvijanje jezika simboličkih poruka.

Crvena

Ruže crvene boje simbol su ljubavi i romantike, simbolizuju lepotu i savršenstvo. Buketom 12 crvenih ruža savršen je da posebnoj osobi pokažete osećanja. Predstavljajući pravu i trajnu ljubav koja je jača od trnja, crvena je poznata kao ruža ljubavi. Najdraži poklon za Dan zaljubljenih ili godišnjicu braka, crvena ruža pokazuje i veliku strast. Takođe, darivanje crvene ruže može biti priznanje nečijeg uspeha i poštovanje te osobe.

Bela

Bijela boja je boja čistote, nevinosti, poniznosti i čednosti. Povezuje se s venčanjem i brakom koji označavaju novi početak. Osim toga, poručuje da ste nekome naklonjeni i da ga poštujete. U buketu, simbolizuju pozdrav i uspomenu na nekoga.

 

[adsenseyu4]

Žuta

Žute ruže su simbol bogatstva, bujnosti, izobilja. U viktorijansko doba – ljubomore, a danas označavaju prijateljstvo. Jaka, žuta boja kao sunce budi osećaj topline i sreće. Idealna je za pokazivanje veselja, privrženosti i prijateljstva.
Ružičasta

Simbol je za ženstvenost, eleganciju, otmenost, uglađenost, a često se poklanja kao izraz divljenja. Ružičasta ruža pokazuje zahvalnost i sreću, a ima nežnije značenje od crvene.

Narandžasta

Topli, vibrirajući tonovi narančastih ruža simbol su entuzijazma i želje. Savršene su za pokazivanje obožavanja i privlačnosti, sa skrivenom porukom strasti i uzbuđenja.
Boja breskve

Nežna boja breskve pokazuje zahvalnost, priznanje i uvažavanje. Često se poklanja kao izraz simpatije.
Boja lavande

Neobična boja lavande je simbol očaranosti i opčinjenosti. Ovom bojom iskazuje se i ljubav na prvi pogled.
Plava

Ruže koje ne postoje u prirodi označavaju nedostižno i nemoguće.

 

[adsenseyu1]

Crna

Crna boja ruža je zapravo izrazito tamna crvena boja. Najtamnija boja simbolizira smrt i opraštanje s nekim, posljednji pozdrav. Ali, crna ruža može poslati i pozitivnu poruku ponovnog rođenja i novih početaka.

(Dnevne.rs/Izvor:žena.blic.rs)

 

[adsenseyu5]

[adsenseyu2]

1 Comment on RUŽA šalje poruku BOJOM

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*