PUTIN USLOVIO ERDOGANA: Turska dobija S-400 za ove USTUPKE NA BALKANU (INFO)

S-400
Foto:AP
Ruski predsednik namerava da svom turskom kolegi, koji je danas došao u Moskvu, saopšti da obuzda Šiptare ili mu neće prodati raketni sistem dugog dometa, neophodan Ankari za odbranu

Ruski predsednik Vladimir Putin preko diplomatskih kanala poručio je svom turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu da odustane od podrške projektu „velike Albanije“ ako želi da dobije raketni sistem S-400, tvrde ruski mediji.

Oni navode da Putin to namerava i lično da kaže Erdoganu, sa kojim bi danas trebalo da se sastane u Moskvi.

 

[adsenseyu4]

Albanska agresija

Kako ruski mediji ističu, Putinov uslov za saradnju s Turskom jeste da Erdogan obuzda Albance na Balkanu.

– Predsednik Rusije zabrinut je zbog najnovijih dešavanja u Makedoniji. Smatra da albanskim ambicijama o širenju države mora jednom da se stane na kraj. Svestan je da Erdogan, koji sve vreme podržava „veliku Albaniju“, ima veliki uticaj na Tiranu, zbog čega će od njega tražiti da to i iskoristi – naveo je izvor iz Kremlja za ruske medije.

On je dodao da Putin ima veoma jak adut u pregovorima sa Ankarom.

– Turska nema raketni sistem dugog dometa. Zbog toga već mesecima pregovara s Rusijom o kupovini S-400. Ostalo je samo da se dve strane usaglase oko cene. Putin će upravo to iskoristiti u razgovoru s Erdoganom – otkrio je izvor iz Kremlja.

Prema njegovim rečima, ruski predsednik je zbog agresije Albanca koju sada gledamo u Makedoniji i pozvao Erdogana da baš sada dođe u Moskvu.

https://youtu.be/XBSKf0Ylt5s

– Putin ne namerava da odustane od podrške svojim saveznicima na Balkanu, naročito Srbiji, koja je, pored Makedonije, ugrožena albanskim ekspanzionizmom. Zbog toga je rusko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo da je mešanje spoljnih sila u formiranje vlade u Skoplju poprimilo ekstremni oblik. Među tim spoljnim silama nisu samo zapadne države već i Turska – naglasio je izvor ruskih medija.

 

[adsenseyu1]

Erdogan je, inače, tokom prethodnih godina u više navrata izjavljivao da će turska vojska stati uz šiptarsku braću ako to bude zatrebalo.

– Albanski narod ima pravo na samoodbranu i pravljenje države „velike Albanije“. Vojska Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) nije revolucionarna teroristička organizacija, već izražava želju Albanaca da brane svoje zemlje. Turske trupe su na stendbaju i čekaju znak da pomognu u oslobađanju okupiranih albanskih teritorija – samo je jedna od Erdoganovih izjava.

Cepanje Balkana

Takođe je pretio da će rascepati ceo Balkan ukoliko „prava Albanaca ne budu poštovana“. Osim toga, dao je i podršku špiptarskoj marioneti u Makedoniji Zoranu Zaevu, koji hoće da napravi albansku vladu u Skoplju, što je samo uvod u podelu zemlje i pravljenje „velike Albanije“.

S druge strane, Rusija u Makedoniji podržava bivšeg premijera i lidera VMRO-DPMNE Nikolu Gruevskog, koji je na izborima u decembru i dobio najveći broj glasova. Kremlj smatra da pobednik na izborima treba da napravi vladu i osuđuje takozvanu Tiransku platformu, koju je napisao albanski premijer Edi Rama, s namerom da Makedoniju pretvori u Albaniju.

 

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/Vestinet.rs/Izvor:Informer)

 

[adsenseyu2]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*