PRVO SOLO PUTOVANJE? Evo o čemu treba da se INFORMIŠETE pre nego što krenete na put (SAVETI)

pas
Foto: Dnevne.rs /pixabay
U JESEN na odmor najčešće putuju solo putnici koji žele da izbegnu gužve, galamu i visoke cene.

Naročito žene prvo putovanje bez društva doživljavaju kao važno iskustvo, jer je to trenutak kada se prevazilaze predrasude okoline i sopstveni strahovi. Putovanje bez društva je najbolji način da se čovek odmori i ugađa samo sebi.

Ipak, solo putovanje podrazumeva i mnogo rizika, usamljenih trenutaka i oslanjanje na samog sebe. Zbog toga je pre puta korisno pročitati iskustva drugih putnika.

[adsenseyu4]

Savet je da za svaki slučaj napravite kopiju pasoša, avio-karata i vaučera i pošaljite ih mejlom sebi i prijateljima. Takođe, pre puta treba dobro upoznati destinaciju na koju se putuje. Najvažniji podaci su kako se od autobuske stanice ili aerodroma stiže do hotela, čime se prevesti i koliko to košta. Treba se raspitati i da li unapred poneti nešto novca u lokalnoj valuti za kupovinu karte ili vode i obavezno obavestiti hotel ako stižete u kasnim večernjim satima, naročito ukoliko je mali.

putovanja
Foto: Dnevne.rs/pixabay

Bezbednost brine većinu žena koje putuju same, ali iskustva kažu da lopovi manje džepare ljude koji putuju sami, jer ne privlače pažnju pošto nisu u grupi. Kada stignete na destinaciju sa sobom nosite samo jedan dokument, a drugi ostavite u sobi.

Budite oprezni, nemojte da previše verujete svakom i uvek ponesite više novca nego što će vam trebati. Čuvajte ga na posebnom mestu, u hotelskom sefu, a ne u novčaniku.

[adsenseyu1]

Nikada ne pakujte više nego što možete sa lakoćom da nosite, razmišljajte da kofer treba sami da “vučete”. Oblačite se praktično, a ne atraktivno. Štikle su lepe, ali ne nose se svaki dan.

 

putovanja
Foto: Dnevne.rs/pixabay

Najveći problem solo putnika je kako jesti sam u restoranu. U Italiji postoji i naziv za taj strah samaca: “solomandžarefobija”. Strah je retko kada opravdan.

[adsenseyu5]

Ponesite knjigu, da se zabavite tokom ručka. Ili časopis, razglednice… U kafićima birajte mesto za šankom, razgovarajte sa konobarima, šankerima, recepcionarima, oni su dobro obavešteni i mogu da vam daju koristan savet.

Na izlete i razgledanja idite sa lokalnim vodičima jer ćete svakako upoznati nove ljude i čuti interesantne priče.Budite sami svoj savetnik, ne radite nešto što vam ne prija samo zato što to rade svi.

(Dnevne.rs /Izvor:A. M.,Blic.rs)

[adsenseyu1]

[adsenseyu2]

[adsenseyu5]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*