NOVOGODIŠNJA NARODNA VEROVANJA: Ako ovo uradite, saznaćete ko će vam biti muž!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone
kugla
– Ispod jastuka 31. decembra treba staviti četiri karte s likovima kraljeva. Kada ustanete ujutru odmah treba da izvučete jednu kartu i ona će vam otkriti ko će vam biti suđenik – priča nam 78-godišnja baka Mileva iz Mirijeva poznata po nesebičnom deljenju saveta čitavom komšiluku

Batalite se razmišljanja o novogodišnjoj toaleti, frizuri i cipelama i bacite se na ono od čega se živi – ispunjenje svojih snova!

Prema priči naših starih, ima načina kako da izvedete ono čemu stremite, čak i u novogodišnjoj noći.

Sve što treba da uradite jeste da se pridržavate onoga što je zapisano u “starim knjigama” ili se pak prenosilo s kolena na koleno. Izgleda lako, zar ne?

Foto: Flickr/Stephen Woods

Dakle, na vama je da verujete ili ne verujete, baš kao i to da li ćete isprobati ono što je nama otkrila 78-godišnja baka Mileva iz Mirijeva, poznata po nesebičnom deljenju saveta čitavom komšiluku.

– Mnoge sam ja priče slušala od svoje majke i njenih sestara. Ima, međutim, jedna koju sam malo docnije otkrila kad sam već bila davno sa svojim čovekom, s kojim sam evo petu deceniju, a koja se uvek pokazala nepogrešivom! – objašnjava nam ova vedra bakica koja je na razgovor s nama pristala tek nakon ubeđivanja svojih unuka.

Foto-ilustracija: Foter/Candida.Performa

Isprobala je i moja ćerka i njene drugarice… Ne biste verovali koliko je samo mojih komšinica uradilo isto. Ostalo je samo još da nateram ove dve unučice da i one isprobaju. A stvar je veoma prosta. Ispod jastuka 31. decembra treba staviti četiri karte s likovima kraljeva. Kad ustanete ujutru odmah treba da izvučete jednu kartu i ona će vam otkriti ko će vam biti, ono što mi stari volimo da kažemo – suđenik.

Napravivši malu dramsku pauzu, baka nam je ubrzo otkrila i na koji način znatiželjne udavače mogu razotkriti svoju dilemu.

Foto: Profimedia/Alamy

Ako si, na primer, izvukla “kralja pika”, suđenik će ti biti stariji. Ako izvučeš“kralja trefa”, suđenik je neko ko ima brak iza sebe. Ako je izvučena karta “kralj herc” muž će ti biti mlad, a ako je “kralj karo” suđenik će biti neko iz kruga prijatelja ili poznanika – objašnjava Mileva preporučujući svim devojkama da na ovo verovanje gledaju pre svega kao na zabavu ne opterećujući se time s kim će naposletku završiti u braku.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Naypong

Na rastanku s baka Milevom zamolili smo je da nam otkrije još koje verovanje starih vezano za po mnogo čemu magičnu novogodišnju noć.

– E, deco, vama nikad dosta… Evo nečeg na brzinu. Možete 31. decembra da stavite ispod jastuka 12 listića papira s 12 ispisanih želja. Narednog jutra izvadite tri papirića sa željama… E, te će vam se ostvariti. Ili ono verovanje sa svećama.

Foto: Flickr/LimeBye

– Koje? – pitamo je stojeći ispred vrata.

Ono sa sedam sveća različitih boja… Svaku namenite za poneku želju, tipa – ljubav, posao, zdravlje i onda ih zapalite sedam minuta pre ponoći. Dok gore naglas treba da izgovorite: “Ovaj plamen sveće svetli za moju ljubav (zdravlje, posao)”, a onda dođite za mesec dana kod mene i recite mi šta se desilo – ispraća nas baka sa zagonetnim smeškom na licu.

(Dnevne.rs / Telegraf.rs)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*