NOSITE ČOKER OKO VRATA: Devojke kada budete saznale šta to znači, SKINUĆETE GA ODMAH

čoker
Foto: Wikimedia/pixabay
Čoker okovratnici nisu običan nakit. Pre nego što ih uvrstite u svoj svakodnevni stil, saznajte kakvo su značenje oni imali kroz razne istorijske epohe

Na povratak čoker ogrlica malo je žena ostalo imuno. Mnoge devojke su ih bez razmišljanja prigrlile po ugledu na trendseterke sa Instagrama. Sa druge strane, postoje i oni koji u ovom trendu ne vide ništa privlačno, pa ih porede sa lancima koji su oko vrata nosili robovi ili okovratnicima za pse.

[adsenseyu4]

A kakvu simboliku zapravo ima čoker ogrlica koja se u potpunosti pripija uz vrat?

Čoker (Choker) u bukvalnom prevodu sa engleskog znači davilica. Ogrlice mogu biti napravljene od najrazličitijih materijala kao što su saten, koža, pliš, somot ili metal. Iako se vezuju za devedesete godine, o njima svedoče mnoge kulturne epohe.

Za čuvenog slikara Eduara Manea i njegove savremenike tanka crna tkanina oko vrata bila je oznaka žena lakog morala. Njegova slika “Olimpija” iz 1963. predstavlja prostitutku višeg ranga, koja čeka svog klijenta. Njena smelost i direktan, provokativni pogled zaprepastili su publiku tog vremena. Olimpija sa crnom trakom oko vrata, nagovestila je slobodu, ali i dominaciju nad muškarcima.

Ove ogrlice bile su omiljeni modni detalj i u kraljevskom svetu. Ona je bila zaštitini znak Ane Bolen, jedne od najslavnijih i najuticajnijih kraljica Velike Britanije, a proslavila ju je i Aleksandra od Danske, supruga Edvarda VII i carica Indije.

Čoker je promovisala i čuvena glumica Brižit Bardo, dok su najveću popularnost doživele 70-ih godina kao deo gotik i grandž stila. Ipak, najbitniji i najslavniji momenat čokera bile su devedesete godine.

Kako se moda vrti u krug, novi preporod čoker okovratnika započeo je svoju novu eru prošle godine, kada su ih i najpoznatije modne kuće poput  “Šanela” i “Lanvina” uvrstile u svoje  kolekcije.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /Izvor:Telegraf.rs)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*