NARODNA VEROVANJA NA JOVANJDAN: Ovo ne smete nikako da radite, u znak sećanja na stradanje Jovanovo!

Jovandan
Foto: Crkveni kalendar.com
Pravoslavni vernici 20. januara slave Jovanjdan jer se veruje da je tada Sveti Jovan Krstitelj na reci Jordanu krstio Isusa Hristosa. Naši preci su na taj dan izvodili razne rituale pokušavajući da saznaju šta ih čeka u budućnosti i moleći sveca da im pomogne u ostvarenju želja.

Na svetog Jovana vernici se ne vesele, a po mogućstvu, u ruke ne uzimaju nož, u znak sećanja na stradanje Jovanovo.

Ne jede se i ne pije ništa što je crveno, jer boja simbolizuje nevino prolivenu svetiteljevu krv.

Hercegovci na ovaj dan ne obavljaju teže poslove i vode računa da ne rade ništa oko semenja. Paze na koji je dan palo Usekovanje i u toku cele godine izbegavaju da tog dana imaju bilo šta sa semenom.

Srbi na ovaj dan poste. Deci se ne daje ništa što je crvene boje. Ni jabuka, ni paradajz, ni breskva, ni crveno grožđe. Na ovaj dan valja brati lekovite trave: kantarion,nanu,konjsku čuburu, lincuru.

VODITELJ RUČAO SA BIVŠOM U RESTORANU: Gladna žena je prišla Žiki – uradio je nešto zbog čega su se svi POSTIDELI!

U narodu postoji običaj da se ljudi na Jovanjdan bratime i kume, jer se Jovan smatra uzorom karaktera i poštenja. Vernici, bilo pravoslavci ili katolici, vrlo često daju Jovanovo ime svojoj deci. Pravoslavci slave krsnu slavu svetog Jovana, a katolici obično slave imendan.

IZAZVAO SMEH NA ROD LEJVER ARENI: Đoković citirao SLOBODANA MILOŠEVIĆA dok je davao izjavu posle meča (VIDEO)

Procenjuje se da je Sveti Jovan po broju onih koji ga slave na trećem mestu među Srbima. Najviše se slave Sveti Nikola i Sveti Arhanđel Mihail.

(Dnevne.rs/Izvor: Telegraf.rs)

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*