MISTERIOZNO PISMO ZA POTOMKE: Dok je renovirao kuću, pronašao je pismo staro više od 100 godina

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone
rukopis
Zapečaćeno pismo iz 1907. godine, u kojem se prognozira da u 20. veku neće biti velikih ratova „ako okrunjene glave i državnici budu pametni“, otkrio je renovirajuću kuću, Iztok Blaževič iz Kopra i predao ga državnom arhivu koji je potvrdio njegovu autentičnost.

„Kad ovo pismo bude nađeno, možda će u svetu vladati bratska ljubav među svim narodima. Lani su Rusi i Japanci nakon svog dvogodišnjeg rata podelili ostrvo Sahalin. Možda je to bio zadnji rat tako velikih razmera“, napisao je u pismu Josip Ahtik.

Autor pisma je bio činovnik jedne štedionice iz Trsta, rođen u seljačkoj porodici nedaleko od Celja 1867. godine, naknadno doseljen u Kopar. U otvoru zida svoje novosagrađene kuće ostavio je „poruku za potomke“, uz kratku biografiju i nekoliko fotografija članova svoje uže porodice.

Opširno pismo opisuje tadašnje društvene i političke odnose u Austrougarskoj i Istri, za koje istoričari tvrde da dosta dobro odslikavaju lokalne prilike. Kao glavne opasnosti koje bi, uz sve nade da će biti mir, mogle izazvati sukobe u svetu Ahtik navodi „nehrišćanske ideje“ podjarmljivanja malih naroda, posebno tadašnju kolonijalističku politiku Velike Britanije, Francuske i Nemačke u Africi, ali i stanje u Austrougarskoj monarhiji zbog njenih nerešenih nacionalnih pitanja.

U pronađenom pismu, čiji je faksimile objavio list „Primorske novice“, autor sebe označava „nacionalno svesnim Slovencem“ i kritikuje monarhiju zbog politike Beča i Pešte prema slovenskim narodima.

Pismo skriveno za potomstvo sadrži za ono vreme revolucionarne poruke, recimo da Austro-Ugarska zbog nemačko-mađarske hegemonije „nema opravdanja za postojanje“ i da „nemačke intrige“ nastoje suzbiti saradnju južnih Slovena koji su kulturno bliski.

(Blic)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*