HOROR: Užičanina udarali kundakom po glavi, mislili su da je mrtav, a onda se probudio u kapeli okružen “morem” leševa (INFO)

sesir
Foto: Dnevne.rs /pixabay
Na izbeglički put od Istre do užica Veselinko Mrvaljević (61) krenuo je iz gomile pokojnika – begom kroz uzani prostor riječke kapele u kojoj je već bio proglašen mrtvim.

Sreća njegova je što se sa onog sveta vratio pre nego što je na njega došao red da ga mrtvozornici strpaju u hladnjaču, gde se čuvaju leševi.

Sredinom sedamdesetih priča Veselinko, iz rodne Inđije preselio se na sever Jadrana. Radio je tamo, srećno živeo i kućio se u Rijeci. A onda su došle devedesete, u Istri se nije pucalo, ali se duh rata i te kako osećao.

– Na riječkoj marini me je zaustavila i legitimisala hrvatska policija.

 

[adsenseyu4]

 

Pokazao sam dokumenta overena SFRJ pečatom, ali su oni drsko tražili isprave njihove nove države, Držao sam do toga da sam Jugosloven, da ne priznajem nezavisnu Hrvatsku i da me rat ne zanima – priča Veselinko za “Blic”.

To ga je skupo koštalo.  Dobio je par udaraca kundakom u glavu i nakon toga je začuo reči “mrtav je, nosite ga”. Sledeće čega se seća je hladnoća limenog stola i čaršava kojim je bio prekriven.

 

mrtvacnica
Foto: Dnevne.rs /pixabay

– Probudim se, pogledam levo pa desno i shvatim da sam u kapeli. Oko mene limeni stolovi i na njima isti beli čaršavi kojim sam i ja bio prekriven. Ispod njih su virile ukočene ruke i noge – kaže Veselinko.

Veselinko je uspeo da ode iz kapele, ali su na njegova vrata ubrzo zakucali Tuđmanovi redarstvenici. Objašnjenje je bilo: “Ovo je demokratska zemlja, ne možeš ti mrtav da pobegneš”.

Posle nekoliko nedelja tamnovanja, predat je Crvenom krstu, posredstvom kojeg je prešao u Srbiju.

Veselinko godina preživljava podavajući drangulije na užičkoj pijaci. Sam sebi je nadenuo nadimak Srbija.

 

[adsenseyu1]

(Dnevne.rs /Telegraf.rs/ Izvor: Blic)

[adsenseyu2]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*