DŽEM OD SLANINE: Možda nam nećete verovati, ali ovo je PRSTE DA POLIŽETE! (RECEPT)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone

hleb

Ovakav sos još niste probali, a kada ga budete napravili, poješćete ga za manje od jednog dana

Slanina je nepresušan izvor inspiracije i apsolutno smo jednoglasni oko izreke kako slanina čini svako jelo ukusnijim. Povremeno ljudi vole eksperimentirati s ovom namirnicom pa su je tako karmelizirali i umakali u čokoladu, polivali vodom da testiraju urbanu legendu i njome napravili razne stvari.

Nemojte se bojati “potrošiti” 20 dkg slanine ili pančete jer ono što ćete dobiti je čisto savršenstvo. Ovaj slani, lepljivi džem je definicija premaza – intenzivan ukus koji će vas naterati da zatvorite oči i duboko uzdahnete od oduševljenja, oteće vam se i jedan “mmmmm…”.

Za pripremu ovog džema odaberite jako zrele i sočne paradajze. Njih ne morate guliti, ali svakako odstranite zelene, odnosno nezrele delove. Dimljenu mlevenu papriku i mlevenu gorušicu možete pronaći u prodavnicama sa začinima i nisu skupa investicija jer se odlično slažu s jako puno namirnica, naročito mesa.

Džem možete mazati na hleb, krekere, tost, dodajte ga u hamburger ili sendvič, uz pržena jaja pa čak i u salatu. Jednom kad ga probate, znaćete da mu je mesto – u svemu!

Priprema:

Slaninu narežite na tanje trake pa je prepržite u tiganju dok nije potpuno hrskava. S obzirom na veću količinu slanine koju treba prepržiti, napravite to u dva ili tri navrata, nemojte natrpati tiganj.

Slaninu odložite sa strane na tanjir. Odvadite dve do tri kašike masnoće na kojoj se slanina pekla, pa očistite tiganj od ostatka masnoće i eventualnih mrvica i komadića slanine koji bi mogli zagoreti.

Na zagrejanoj masnoći od slanine prepržite sitno seckani luk dok ne postane staklast. Trake slanine razmrvite u komade pa vratite u tiganj. Dodajte seckani paradajz i sve ostale začine, poklopite lonac.

Kuvajte na jačoj vatri dok sos ne provri, a zatim smanjite vatru i kuvajte do 45 minuta. Povremeno promešajte i pazite da “džem” ne zagori. Tečnost se mora reducirati i džem mora postati gust i lepljiv.

Ostavite ga da se malo ohladi i možete ga konzumirati toplog i hladnog.

U dobro zatvorenoj teglici, džem možete čuvati u hladnjaku do dve nedelje iako smo sigurni da će nestati u roku kraćem od dva dana.

(Telegraf.rs / Volim-meso.hr)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone