DANAS JE NAJBAKSUZNIJI DAN U GODINI: Dan koji je gori i od petka 13!

dan
Foto: Dnevne.rs/pixabay
U srpskom narodu dugo se već veruje da je petak 13. najbaksuzniji dan u godini kada treba da se pazimo malera i raznih nesreća. Ipak, postoji još jedan gori dan od “crnog petka”, a to je Deveti tornik koji pada na deveti utorak od pravoslavnog Božića.

Veruje se da majke treba posebno da paze na decu, jer na ovaj dan razne ale, čume, karakondžule i demoni napadaju najmlađe.

Najbolja zaštita je da ljuljaju dete ili se igraju s njima, pevajući u pola glasa “Čuva majka svog jedinca sina, od ujemka i od urežnika i od žice devetog utorka!”

 

[adsenseyu4]

Ujamak potiče od reči ujemčiti (zajemčiti, pojazmiti), to jest iz nadnice. Urežnjak dolazi od reči urezivati, tj sin joj je bio bolestan, pa ga je “urezivala” na crkvenim vratima, a žicom upornicom tj. bliznom žicom ili prepredanjem ga odgajila.

Ima i druga izreka koja kaže: Krpila ga majka od ujamka i od urežnjaka i proklete žice upornice! Kaže se za nekog ko je nesrećan.

Ovaj dan – “Deveti tornik” predstavlja slavu Udruženja baksuza, ugursuza i namćora iz Kruševca i njihov najbaksuziji dan.

Jedinstveni u svetu po načinu okupljanja i organizovanja, članovi ovog udruženja deveti utorak od Božića praznuju od 1929. godine.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Na ovoj jedinstvenoj slavi svira se himna, igra “baksuzno kolo”, a baksuzi, ugursuzi i namćori pridržavaju se kodeksa “ćutanje je zlato”, jer onaj koji ga prekrši, plaća kaznu.

Sav novac koji prikupe na slavi namenjen je siromašnim, a dobrim đacima.

 

[adsenseyu1]

(Dnevne.rs/Izvor:Telegraf.rs)

 

[adsenseyu2]

[adsenseyu5]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*