ČUVA SEĆANJE: Dirljiva ljubavna priča stoji iza imena Slobode Mićalović (FOTO)

glumica
Foto: printscreen/instagram
Hrabrost, požrtvovanost i ljubav su reči koje nabolje opisuju Slobodu Bodu Trajković, ženu koja nije pristala da izda svog verenika i borca Ivu Lolu Ribara i zbog toga je bila ugušena u gasnoj komori logora Banjica. Četiri decenije kasnije rođena je još jedna Sloboda u porodici Mićalović u Leskovcu. Ona je danas glumica i čuva sećanje na svoju imenjakinju i heroinu

Moj otac je igrao monodarmu Ivo Lola Ribar, a Sloboda Trajković je bila Lolina verenica. To je najlepša ljubavna priča, poput našeg Romea i Julije – rekla je Soboda Mićalović i dodala kako njena imenjakinja na neki način dana živi kroz nju.

Sloboda Trajković je rođena 1918. godine u Vrnjačkoj Banji u porodici uglednog apotekara Svetolika Trajkovića, koji je tokom okupacije slao lekove i ostali sanitetski materijal partizanima.

Pošto je na svet došla u godini završetka Velikog rata, otac je odlučio da ona bude simbol trijumfa slobode i zato joj daje takvo ime. Ono će joj i obežiti život. Njen brat Miroslav je živeo u Beogradu i bio je aktivan u Narodnoj oslobodilačkoj borbi. On je upoznao Slobodu i Lolu 1937. godine, dok je Boda bila na studijama hemije.

ribar
Foto: Fejsbuk

– Jednom je Miroslav otišao kod Lole da nešto dogovore i tada je sa sobom poveo Slobodu, koja je imala 19 godina. Od prvog susreta je počela ljubav, velika i predivna – ispričala je Milica Trajković, Slobodina sestra i jedina preživela članica porodice.

Razdvojio ih je Drugi svetski rat. Lola je otišao na front, a Sloboda u Vrnjačku banju, jer je on smatrao kako Beograd nije bezbedan, a da je Boda previše nežna da bi s partizanima išla kroz rovove. Tokom borbe, Lola joj je poslao dirljivo pismo, koje nažalost nikad nije stiglo do Slobode

(Dnevne.rs /Blic/Izvor: Noizz.rs)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*