BEOGRAĐANIN ČUO NEOBIČAN ZVUK SA TERASE: Kad je izašao da vidi odakle dolazi… ŠOK I NEVERICA! (FOTO)

terasa
Foto: fejsbuk /printskrin
Porodica Ostojić na svojoj terasi pronašla je neobične stanare za koje nije ni znala da deli prostor sa njima!

NAPRAVIO JE GNEZDO OD SLAME I STAVIO KROMPIR U SREDINU: Nekoliko nedelja kasnije? Ostali smo bez komentara…

Naime, u saksijama su pronašli tri mala ptića i to sokola vetrušku, koji su poznati kao ptice koje žive u zdravim sredinama.

Iz Fonda za zaštitu ptica grabljivica apeluju na oprez, a ukoliko ove ptice primetite na vašoj terasi, obavezno se obratite Fondu “Godišnje se gnezdi od 130 do 180 parova vetruški na terasama u betonskim saksijama, ventilacionim cevima i krovovima Beograda.

Podelimo životni prostor sa njima, jer one godišnje pojedu čak 13 tona glodara i guštera u Beogradu”, apeluje Fond za zaštitu ptica grabljivica. Vetruška se hrani sitnim glodarima, poljskim miševima i voluharicama, a ukoliko njih nema loviće sitne ptice poput vrabaca, senica ili štiglica.

Lovi na karakterističan način tako što lebdi u vazduhu osmatrajući plen na zemlji a onda se naglo spušta na nižu visinu, gde ponovo zastaje, da bi još jednom osmotrila plen a zatim krenula u finalni napad i konačno ga ulovila.

Budući da su u vrhu lanca ishrane, prisustvo vetruške implicira da je životna sredina i dalje koliko toliko zdrava, jer su ove grabljivice prve na udaru preteranog zagađenja, zbog specifičnosti njihove ishrane.

(Dnevne.rs /Izvor: EPK)

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*