BELGIJANCI KRALI DELOVE SA AVIONA BIVŠE JNA U VOJNOJ BAZI: Evo kako su prošli (VIDEO)

avion
Foto: Printscreen/youtube
Avion s kojeg su Belgijanci skidali metalnu galanteriju i preostale sklopove iz unutrašnjosti potiče još iz Drugog svetskog rata. Radi se o Douglasu C-47 „Dakota“, koji je služio i kao trofejni avion

Dvojicu Belgijanaca starih 28 i 31 godinu u ponedeljak su u pokušaju krađe na lokaciji bivšeg vojnog aerodroma u Željavi sprečili policajci iz Korenice, a na meti lopova bili su delovi već devastiranog aviona ostavljenog na ulazu u vojnu bazu bivše JNA, u sklopu tadašnjega aerodroma Bihać.

 

[adsenseyu4]

Kako je za Hinu u utorak potvrdila portparolka PU ličko-senjske, Maja Brozičević, ostaci navedenoga kompleksa dostupni su raznim osobama, a policajci policijske stanice Korenica povremeno obavljaju patrole na toj lokaciji, piše jutarnji.hr.

Avion s kojeg su Belgijanci skidali metalnu galanteriju i preostale sklopove iz unutrašnjosti potiče još iz Drugog svetskog rata. Radi se o Douglasu C-47 “Dakota”, koji je služio i kao trofejni avion.

Nakon prestanka ratnih dešavanja u Hrvatskoj, Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske je taj devastirani kompleks proglasio neperspektivnim, pa je on godinama, uprkos opasnostima od mina i otrovnim materijalima u okolini, bio meta sakupljača sekundarne sirovine ili kolekcionara ratnih suvenira, kao što je slučaj s ovim uhvaćenim lopovima, prenosi Jutarnji.

Protiv Belgijanaca uhvaćenih u pokušaju krađe biće podnesena krivična prijava državnom tužilaštvu.

Aerodrom Željava, poznatiji i kao Bihaćki aerodrom, nalazi se na granici BiH i Hrvatske. Jedna trećina je na teritoriji BiH dok su dve trećine u Hrvatskoj.

 

[adsenseyu1]

Pogledajte video:

(Dnevne.rs/Vestinet.rs/Izvor:Telegraf.rs)

 

[adsenseyu5]

[adsenseyu2]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*