ANA ĆUBELA: Hrono jelovnik za početnike (RECEPT PO DANIMA)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone

jelovnik

S obzirom na to da mi je stigao veliki broj poruka na mail i u inbox na Fejsbuku sa molbom da napravim jelovnik za početnike, ovog jutra dva menija umesto slika mog doručka. Obećanje ispunjeno.

Ovde imate meni za dve nedelje, gledala sam da budu sasvim obična jela, da sebi ne komplikujete život dok se malo ne uhodate.

Tajna hrono ishrane: Jedite koliko hoćete, skinite i do 50 kilograma (RECEPTI)

Videćete da tek pred kraj druge nedelje imate složeno jelo koje podrazumeva da se mešaju jaja i sir, ali je moja preporuka da ga odložite možda za kraj meseca.

Dobro je u početku imati što jednostavnije obroke, ne samo zbog spremanja, već i zbog rezultata. Ujutru treba jesti što više celih žitarica i domaće hrono hlebove. Ovde imate recepte za različite hlebove. Ukoliko ne možete da ih redovno spremate, možete da kupite Tonus hleb, ali ga obavezno tostirajte. Ja moram da priznam da ga jedem samo u slučaju nužde.

Pre doručka nema kafe, pola sata pre jela može biljni čaj ili topla limunada.

Neka razmak između obroka bude 5 sati.

Mlečno možete da jedete tri do četiri puta nedeljno, a jaja do osam komada. Naravno, tu količinu treba smanjiti ako imate problem sa holesterolom.

Takođe, svaki ručak koji je ovde napisan može da se spremi i za dva dana, tako da imate manje posla. I uvek gledajte da unosite što više svežeg povrća u vidu salate.

I, važna napomena, u jelovniku se na jednom mestu spominje Dukatos. On nije pravljen kao naš jogurt već je sličan kiselom mleku pa zato može da se jede. Ali samo ponekad, jer ima i šećera, verovatno i  skroba. Bolje se držite našeg kiselog mleka. Još ako je domaće…..

Želim vam lep početak sa hrono ishranom!

Jelovnik br 1:

  DORUČAK RUČAK VEČERA
PONEDELJAK Hleb (tostiran Tonus ilidomaći hleb), puter, pileća prsa, kiselo mleko sa lanom Kupus sa svinjetinom Pileće belo i brokoli, zaliveni limunovim sokom i belim lukom
UTORAK Hleb (tostiran Tonus ili domaći hleb), ajvar, neka šunka Paprike punjene mlevenim junećim mesom i zalivene belancetom i malo kisele vode Tunjevina sa zelenom salatom i krastavcem
SREDA Hleb (tostiran Tonus ilidomaći hleb), jaja na oko, neko suhomesnato, paradajz salata Batak i karabatak sa puno sveže salate (zelena salata i sečena crvena paprika) sa sokom limuna Omlet od belanaca i rendanim tikvicama
ČETVRTAK Kuvan proso sa kiselim mlekom, prženom slaninom, raznim semenkama Ćute u paradajz sosu sa pireom od tikvice i karfiola. Ili samo kuvani karfiol, na primer Skuša pečena sa kelerabom
PETAK Hleb (tostiran Tonus ilidomaći hleb), puter, kajgana od dva jaja sa peršunom Svinjski vrat sa pečenom paprikom Pileće belo sa kupus salatom (staviti maslinovo ulje i puno soka od limuna)
SUBOTA Kuvana heljda sa prženom slaninom ili svinjskim vratom, mlad sir, može neka salata pored Juneći gulaš sa kuvanim povrćem i zelenom salatom Oslić sa zelenom salatom
NEDELJA Hleb (tostiran Tonus ilidomaći hleb), kajmak, pečenica, paradajz salata Neka masnija riba, na primer šaran, sa blitvom i svežom kelerabom Tunjevina sa lukom, rendanom tikvicom i kelerabom, maslinovo ulje, limunov sok

 

Meni broj 2:

 

  DORUČAK RUČAK VEČERA
PONEDELJAK Kuvana spelta sa sirom i šunkom Junetina dinstana sa povrćem Belo pileće sa grilovanim tikvicama
UTORAK Hleb (tostiran Tonus ilidomaći hleb), goveđa pršuta, mlad sir, paradajz salata Krmenadle sa senfom (potražite senf bez šećera) i pečenim paprikama Pečeni oslić sa belim lukom i blitvom
SREDA Kajgana sa pečenom paprikom i slaninom, hleb Pileći paprikaš sa tamnim mesom Belanca sa zelenom paprikom
ČETVRTAK Hleb, humus, neka šunka i salata Podvarak sa svinjskim vratom Tunjevina sa tikvicama i zelenom salatom
PETAK Amarant sa svinjskim vratom i Dukatosom Pljeskavice od junećeg mesa sa kupus salatom Kelj sa belim pilećim mesom
SUBOTA Pita sa heljdinim korama, mladim sirom i jajetom Plavi patlidžan punjen mlevenim mesom i zaliven belancetom Belanca i krastavac
NEDELJA Hleb, ajvar, šunka Pečurke dinstane sa paprikom, zelena salata Pečena pastrmka sa salatom

(Dnevne.rs /hronokuhinja)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone
  • Guest

    Zašto nema rendanog celera, cvekle, šargarepe, rotkvica raznih kao prilog ručku?! A ja njih najčešće jedem kao salatu, začinjenu limunom, solju i maslinovim uljem.