Zelena pera mladog luka nikako nemojte bacati! Evo zašto… (RECEPTI)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone
povrce
Mladi luk je jedna od namirnica čije prisustvo na trpezi označava definitivan dolazak proleća. Zbog toga je rado viđen u mnogim domovima, ali često se dešava da ukućani vole samo beli deo, pa zeleni kraj luka neopravdano završi u kanti.
 Nakon što pročitate sva lekovita svojstva ove namirnice, garantujemo vam da ćete je celu jesti u slast. Naime, zeleni deo luka ima protivupalna svojstva, pomaže vam kod prehlade i snižava krvni pritisak. Pored toga, deluje i protiv gljivica, stresa i umora.

Leči upalu grla

Upala grla proći će kao rukom odnesena ukoliko sebi pripremite mešavinu luka, narendanog đumbira i soli – sve sastojke stavite u platnenu krpu i zagrejte, nakon toga umotajte u još jednu krpu i stavite na grlo – za par sati bićete kao novi.

Zaboravite na oticanje nogu

Kuvajte mladi luk nekoliko minuta, a zatim ga sameljite u blenderu sve dok ne dobijete pastu kojom ćete namazati otečene delove nogu.

Lek za sinuse

Zgnječite luk i njegovim sokom natopite vatu, koju ćete zatim staviti na predeo oko sinusa, i dosadno šmrcanje postaće davna prošlost.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone