ZDRAVLJE NA DOHVAT RUKE: Svaki dan uz obrok pojedite jednu ljutu papričicu, a evo i zašto!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone
sreca
Foto: pixabay
Ako ste ljubitelj ljute hrane, utičite i na svoje voljene da svaki dan pojedu makar jednu ljutu papričicu, a evo i zbog čega

Možda ne prija svima da jedu ljuto, ali svakako bi trebalo razmisliti oprednostima ove hrane:

Pomaže pri mršavljenju

Dodatno začinjena hrana dovodi do smanjenja telesne težine. Istraživanja su pokazala da ljuti feferoni sadrže kapsaicin, sastojak koji pomaže telu da sagori više kalorija.

Sprečava rak

Istraživanja su pokazala da kapsaicin u ljutim feferonima ubija ćelije raka. Ovo ljuto povrće takođe pomaže u borbi protiv prehlada, služi kao prevencija moždanog udara, a sprečava i gojaznost.

Štiti srce

Ljute papričice štite od bolesti kardiovaskularnog sistema, smanjuju rizik od infarkta i moždanog udara a smanjuju i štetni uticaj lošeg holesterola.

povrce
Foto: Pixabay.com

 

Snižava krvni pritisak

Naučno je dokazano da ljute papričice snižavaju krvni pritisak i opuštaju krvne sudove.

Oslobađa od besa

Ljuta hrana podstiče proizvodnju serotonina, hormona zbog kojeg se ljudi osećaju dobro. Zbog toga je korisna u borbi protiv depresije.

(novimagazin.rs)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone