ZA NOVOGODIŠNJU NOĆ: 8 saveta Nade Macure koje ne smete propustiti!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone
hitna-pomoc
Portparol Hitne pomoći, Nada Macura uputila je svim sugrađanima 8 moćnih saveta kako da se ponašaju za doček Nove Godine i sačuvaju svoje zdravlje

Novogodišnja euforija je u punoj snazi poslednjih mesec dana. Alkohol se hladi, proverava se ozvučenje, bira se garderoba za ovu posebnu priliku, pa smo odlučili da kontaktiramo portparolku Hitne pomoći dr Nada Macura i proverimo da li je sve što radimo u svektakularnoj noći i zdravo.

Macura je sa nama podelila 8 moćnih saveta koji će svima pomoći da i pored ludog provoda sačuvaju svoje zdravlje.

– Doček Nove Godine je vreme kada postoji dobro raspoloženje u gotovo celom svetu. Noć u smeni stare i nove godine treba da se dočeka u dobrom raspoloženju ali i u dobrom društvu – rekla je Nada, a zatim sa nama podelila nekoliko saveta:

Foto: E-stock.us

1. Budite pažljivi za vreme vožnje

– Kako užurbanost postoji već nekih mesec dana, nadam se da ćete voditi računa o bezbednosti u saobraćaju. Sve ono što se pod tim podrazumeva je svest da je mašina kojom upravljate jača od vas, kao i da se male greške i nepažnja se nepraštaju – upozorava Macura.

2. Izbegavajte velike količine alkohola jer on može dovesti do razdražljivog raspoloženja i agresije koja dalje može da odvede u razne konfliktne situacije. Drugo, alkohol znatno utiče na našu motoriku i reflekse.

Foto-ilustracija: Foter/letsgoeverywhere

3. Vodite računa o pirotehničkim sredstvima – važno je gde ih i od koga kupujete, u koje vreme ćete ih iskoristiti jer velika buka eksplozije može da uznemiri ljude, izazove srčane ali i psihičke smetnje.

Macura posebno apeluje na roditelje da pripaze svoju decu u ovom periodu i da kontrolišu korišćenje pirotehničke opreme.

4. Vatreno oružje treba izbegavati – u periodu praznika bude zabeležen veći broj povređenih.

5. Obucite se svečano, ali ugodno

– Ovoga puta ne mogu da kažem da se treba slojevito obući, iako sam zbog tog apela postala poznata. Ipak, morate voditi računa da odeća bude ugodna, svedena, komforna i svečana koliko atmosfera zahteva. Trudite se da kupujetegarderobu od prirodnih materijala – objašnjava dovitljiva portparolka i dodaje da ipak ne treba birati tanku odeću jer može doći do oštećenja bubrega i urinarnih puteva.

Foto-ilustracija: Freedigitalphotos.net

6. Hranu konzumirajte umereno – kontinuirani unos hrane u kombinaciji sa igrom i alkoholom može dovesti do blagih stomačnih tegoba I neprijatnosti, pa se trudite da budete umereni.

U periodu Nove Godine imamo često napade žučnih puteva, želudačnih tegoba itd.

7. Obavezno praktikujte siguran seks

– Nova godina je u zanku čarolije, romantike, imate upaljene sveće, okićene jelke pa mnogi parovi u takvoj atmosferi stupaju u seksualne odnose. Vodite računa o bezbednom seksu, ne bitno da li vam je to nov partner ili ste u stabilnoj emotivnoj vezi – apeluje naša sagovornica, naglašavajući da se ovaj savet odnosi pre svega na mlađu populaciju koja često ne koristi sredstva zaštite.

Foto-ilustracija: Health.cnnb.com.cn

8. Najbitnije je dobro društvo – odaberite složno i dobro raspoloženo društvo u kojem se svi slažu kako biste u potpunosti uživali u novogodišnjoj noći.

Za kraj, našu sagovornicu smo upitali šta priželjkuje našim čitaocima, odgovorila je na sledeći način:

– Dobro zdravlje! Mislim da je to najvažnija stvar koju jedan lekar može da poželi. Takođe želim da bude što manje crne hronike I da bude što više lepih sadržaja i naravno, mnogo pročitanih knjiga – poželela je poznata doktorka.

(Mihajlo Pavić, Telegraf)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*