Veza između bežične tehnologije i bolesti: Uzrok glavobolje i nesanice može biti od potpuno neočekivan (INFO)

bol-glava
Foto: Printscreen/Youtube
Francusko pravosuđe je prvi put priznalo postojanje teškog invaliditeta usled preosetljivosti na elektromagnetne talase, što je osetljivo pitanje jer su svuda mobilni telefoni i bežične internet veze (Wi-Fi).

Nezapažena kada je objavljena početkom jula, presuda suda iz Tuluza potvrđuje medicinsku ekspertizu kojom je utvrđeno da tužilja Marin Rišar pati od sindroma čiji je “opis kliničkih znakova nepobitan”.

Presuda koju je u utorak AFP dobio od udruženja “Robin des Toits” koje se bori zabezbednost zdravlja od bežične tehnologije, ocenjuje da je tužilja 85-odstotni invalid i smatra da ne može da radi.

[adsenseyu4]

Presuda joj daje pravo na naknadu za odrasla invalidna lica – od oko 800 evra mesečno – tokom tri godine, uz mogućnost produžetka.

– Ovo je proboj – rekla je Marin Rišar (39) koja živi u siromaštvu, i bori za priznavanje svoje nesposobnosti za rad.

telefon
Foto: Dnevne.rs /pixabay

Preosetljivost na magnetne talase – elektrosenzitivitet nije zvanično priznat u Francuskoj kao bolest i predmet je spora među stručnjacima.

Ta preosetljivost dovodi do glavobolje, peckanja kože, problema sa spavanjem, raznih drugih simptoma, prolaznih i zajedničkih za mnogih bolesti.

[adsenseyu1]

Oni koji su proglašeni za preosetljive, kao direktne uzroke svoje bolesti navode antene i releje, mobilne i bežične telefone ili Wi-Fi.

Braniteljka Marin Rišar, Alis Teras, rekla je da bi ta presuda moglo da predstavlja presedan, jer se tiče “hiljada ljudi”, ali se sudovi time do sada nisu bavili.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je 2005. godine priznala da se elektrosenzitivitet “odlikuje raznim nespecifičnim simptomima koji se razlikuju od pojedinca do pojedinca”, ali su “svakako stvarni i mogu biti veoma različite težine”.

Ali, ne postoje jasni kriterijumi, niti naučna dijagnostički osnova za povezivanje simptoma sa izloženošću elektromagnetnim poljima, dodaje se u studiji SZO.

(Dnevne.rs /Izvor: Beta)

[adsenseyu5]

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*