UPOZORENJE HRONO STRUČNJAKA: Ako želite da se hranite zdravo, ove namirnice izbegavajte (INFO)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone
Ana
Foto: jutjub printskrin /’PREPOZNAVANJE’
Jedna od najuticajnijih blogerki na ovim prostorima pokušala je da odgovori na pitanje koliko je moguće u zemlji siromašnoj, kako novcem tako i pouzdanim informacijama, hraniti se zdravo, i ukoliko je to i moguće, da li se putem bloga može dopreti do značajnijeg broja ljudi?

Društvene mreže danas sve više ljudima služe da se lakše okupe oko neke ideje ili stila življenja, pa je tako danas gotovo nemoguće izbeći blogove i Fejsbuk grupe koje se bave zdravom ishranom i pravilnim pripremanjem namirnica.

To, međutim, može da bude mač sa dve oštrice, jer dosta administratora i pokretača tih grupa nema nikakvo konkretno znanje niti obrazovanje iz tih oblasti, pa tako neproverene informacije putuju preko interneta do korisnika koji ih dalje međusobno šire, pri čemu nisu svesni mogućnosti da sebi i drugima time nanose više štete nego koristi.

Jedna od najuticajnijih blogerki na tom polju svakako je Ana Ćubela sa bloga „Hrono kuhinja“. Ona je poverenje svojih pratilaca zavredila argumentovanim tekstovima i pažljivim biranjem namirnica koje koristi u pripremi.

– Za hrono ishranu sam se zainteresovala kada sam srela prijateljicu koja je zahvaljujući tom režimu ishrane smršala 20 kilograma i sjajno je izgledala. Ona je hrono dijetu držala uz pratnju lekara i nutricionista, a ja sam preko nje „pokupila“ sve što je objavila dr Gifing, što mi je bila polazna tačka i odatle krenula da širim svoje znanje. Sve sam proveravala iz više izvora i trudila se da pratim kako i lična iskustva ljudi, tako i stručne tekstove – objašnjava Ana, dodajući da i u Srbiji ima podjednako stručnih i odgovornih ljudi, ali ih „nije uvek lako primetiti“.

Ako takve ljude i nije lako primetiti, ono što je svakako uočljivo jesu navodno zdravi recepti koji su zapravo krcati štetnim namirnicama.

– Danas možete u naslovu da pročitate „zdrav kolač“, otvorite recept, a u njemu margarin, najveće prehrambeno zlo koje su ljudi izmislili. Jedno je sigurno – ako ste rešili da se zaista zdravo hranite, morate dobro da proveravate informacije, i to iz više izvora.

Recimo, kada se ja bavim nekom ozbiljnijom temom, informacije tražim putem „Google Scholara“, gde se nalaze naučna istraživanja, pa tamo tražim informacije za upoređivanje.

Takođe, imam tu sreću da sam na društvenim mrežama u kontaktu sa ozbiljnim ljudima sa kojima u svakom trenutku mogu da se konsultujem. Ima portala, posebno stranih, koji se nisu obrukali, koji se bave razbijanjem mitova i sve lepo objasne, pa odatle možete da tražite dalje – navodi dalje Ćubela, koja ima na desetine hiljada revnosnih pratilaca, sa kojima svakodnevno komunicira. Njoj se dosta ljudi obraća i kada su u nedoumici po pitanju toga da li je neka namirnica uistinu zdrava.

Priprema za nedeljni dorucak

Posted by Moja HRONO kuhinja on недеља 15. март 2015.

 

– Pitanje je šta je apsolutno zdravo. Za neke je to potpuno izbacivanje žitarica iz ishrane, za mene je njihova ograničena upotreba. Ni lekari ne mogu da se dogovore šta je 100 odsto zdravo. Međutim, barem znamo šta je 100 odsto loše: trans masti, biljne zamene za prave masti i mlečne proizvode, rafinisana ulja, nekontrolisan unos šećera i soli, ispošćena brašna, gotova jela…. Para nema pa nema, ali moramo nekako da se snalazimo, i da damo priliku nekim stvarima.

Kažu, skupo je maslinovo ulje. Jeste, ali svinjska mast nije, a mnogo je zdravija od bilo kojeg biljnog ulja koje se kod nas masovno koristi. Kada prestanete da pržite stvari u velikoj masnoći, automatski vam duže traju pa manje novca trošite na njih – objašnjava blogerka.

Nedavno su društvene mreže brujale i o slučaju izvesne lekarke koja je u toku svog gostovanja na jednoj televiziji otvoreno propagirala margarin kao odličan izbor za doručak.

hleb
Foto: Dnevne.rs /pixabay

– Sedela sam i radila za kompjuterom kada se ta doktorka prvi put pojavila u jutarnjem programu. Nisam toliko pažljivo slušala dok nisam čula savet da se deci ujutru namaže margarin. Samo što se nisam zagrcnula! Margarin je sinonim za trans – masti koje su označene za glavnog krivca zbog povećanog broja kardiovaskularnih bolesti svuda u svetu. Čak je u Americi u junu ove godine doneta odluka, uprkos brojnim pritiscima prehrambene industrije, da se one potpuno zabrane u hrani. A, kod nas takve proizvode reklamiraju lekari i to još kao idealnu hranu za decu. Ovde je, na žalost, i dalje niska svest o tome kako bi trebalo da se hranimo, ljudi nisu dovoljno informisani, siromašni su i to neki zloupotrebljavaju – navodi dalje Ćubela, dodajući da je, pored margarina, jedna od većih obmana potrošača svakako i šećer.

– Stavljaju ga u sve i to u nenormalnim količinama. Čak su proizvođači počeli i da pribegavaju trikovima -ima toliko šećera sa različitim nazivima da ne možete ni da ih pobrojite, pa tako na deklaracijama ne navedu ukupnu količinu, već pojedinačno svaki šećer da se laiku učini da ga gotovo i nema. Protom, da ne govorimo i o „zdravim zamenama“. Koliko sam samo puta pročitala da je kokosov šećer zdrava zamena za šećer – ljudima se mora objasniti da to uopšte nije zamena, već je šećer kao i svaki drugi, samo sa drugačijim odnosm snaga. Ili, recimo, fruktoza -do skoro se preporučivala kao super zamena za beli šećer jer ne utiče na pankreas, a to što jako loše utiče na neke druge stvari, nikom ništa – odsečna je ova blogerka, koja o ovakvim temama često razgovara sa svojim pratiocima.

I, na kraju, ostaje pitanje, koliko je moguće u zemlji siromašnoj, kako novcem tako i pouzdanim informacijama, hraniti se zdravo, i ukoliko je to i moguće, da li se putem bloga može dopreti do značajnijeg broja ljudi?

– Ima dosta njih koji su se sa ovim načinom ishrane upoznali preko mog bloga. Koliko sam ljudi tačno motivisala, niko ne zna. Blog svaki dan ima više od 10.000 poseta, pa pretpostavljam da nije mali broj. S obzirom na to koliko mi šalju pitanja, verujem da se dosta njih baš trudi. Naravno ne svi, neki samo vole da lajkuju lepu hranu. A s vremena na vreme, neki se jave i sa rezultatima, i to baš dobrim -ne samo po pitanju kilaže, već ukupnog zdravstvenog stanja. Meni je dovoljno ako sam makar jednu osobu naterala da se otarasi nekih loših navika – zaključuje na kraju razgovor popularna blogerka.

Dakle, zaključak je nedvosmislen – u zdravu ishranu ne morate nužno da uložite veliki novac, ali svakako ćete morati da investirate vreme, kako biste znali koje namirnice koristite, zašto baš njih i kako ih pripremiti. I, naravno, sve proveriti iz više izvora, kako biste bili sigurni da radite pravu stvar za svoje zdravlje!

(T.G /Dnevnno.rs /Ana Ćubela /Hrono kuhinja)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone