Trajno OŠTEĆENJE MOZGA, KOMA i SMRT: Ovaj TIHI UBICA preti VAŠEM DOMU! (INFO)

depresija
Foto: Thinkstock
Ugljen monoksid je teško primetiti, pa pažnju treba da usmerite na druge stvari koje pokazuju da je neko u svom domu izložen ovom otrovnom gasu

Ne prođe nijedna zima, a da ne čujemo kako je nekoga ubio ugljen monoksid, gas bez boje, ukusa i mirisa kojeg s dobrim razlogom nazivaju tihim ubocom – teško ga je primetiti. On se u prostoru skuplja ako su neadekvatne instalacije za grejanje, dimnjak nije očišćen ili je pogrešno postavljen, bojler za gas ne radi kako treba, kamin je neispravan, itd.

Nastaje kao rezultat nepravilnog sagorevanja drveta, prirodnog gasa, benzina… Udisanjem u zatvorenom prostoru dolazi do trovanja, a neretko i do smrti. Čovek zaspi, gas ispuni prostoriju i više se nikad ne probudi. Naime, on se veže za hemoglobin u krvi i onemogućava prenos kiseonika po telu, a znamo kako bez kiseonika života nema.

Kako je ugljen monoksid teško primetiti, pažnju treba da usmerite na druge stvari koje pokazuju da je neko u svom domu izložen ovom otrovnom gasu. U zavisnosti od koncentracije, javljaju se: glavobolja, vrtoglavica, mučnina,lupanje srca, nizak krvni pritisak, šum u ušima, zbunjenost, oslabljeno prosuđivanje, dezorijentiranost, gubitak volje za sve oko sebe, čudno ponašanje, kratak dah, nesvestica, koma, smrt.

Dugotrajna izloženost malim količinama ponekad izaziva trajno oštećenje nervnog sistema. Prva pomoć kod trovanja je hitan izlazak iz kuće na sveži vazduh, a ponekad je presudno i davanje veštačkog disanja do dolaska hitne pomoći. Sve prozore i vrata dobro je otvoriti da se kuća provetri.

Stručnjaci upozoravaju da do pojave simptoma ne mora da dođe kod nekoga ko je pio alkohol ili ako spava u trenutku sakupljanja gasa u prostoriji, odnosno ljudi mogu da umru, a da ranije nisu imali nijedan simptom. Takođe, u zavisnosti od vremena izloženosti i koncentracije ugljen monoksida moguće je i trajno oštećenje mozga.

Znači, ako primetite kako vam se nakon dolaska kući javlja glavobolja, vrtoglavica, mučnina, povraćanje itd. proverite sisem grejanja vazduha i vode. Ako imate gas, pozovite stručnjaka koji će da pregleda instalacije ili dimnjačara da pregleda dimnjak. Ustvari, njih bi svakako periodično morali da angažujete kako biste bili sigurni da je sve u redu, posebno ako imate stare uređaje.

Na tržištu postoji i detektor ugljen monoksida. Ovaj uređaj stavlja se u prostoriju u kojoj je sistem za grejanja, a preporuka je da stavite i u spavaću sobu. Ako detektuje gas u vazduhu, upaliće se glasan alarm.

(24sata.hr)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*