PRIRODAN I JEFTIN SOK: Potrebne su četiri narandže – dobijate 9 litara soka (RECEPT)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone
sok
Foto: Dnevne.rs/pixabay
U početku nisam baš verovala, ali svejedno, odlučila sam da probam. Mogu vam reći, napravila sam odličan, veoma ukusan napitak. Kako kažu moja deca, kao iz prodavnice. Ali, ono što je drugačije je to da su  svi sastojci  prirodni, a svi znamo šta sve sadrže kupovni napici.

Bitno je sve raditi po receptu. Nećete imati otpada, jer od ostataka narandži možete napraviti ukusan džem. Za pripremu ovog soka treba da odvojite oko sat vremena.

Za pripremu biće potrebno:

– 4 narandže
– 1 kg šećera
– 30 gr limuntusa (limunske kiseline)
– 9 litara vode

 

Priprema:

Narandže oprati, prelijti ključalom vodom (za uklanjanje gorčine), obrisati ih i smestiti u zamrzivač na sat-dva vremena.

Izvaditi iz zamrzivača, iseći i samleti na mašinu za mlevenje mesa.

sok
Foto: Dnevne.rs/pixabay

Smesu preliti sa 3 litra vode (filtrirane ili prokuvane i ohlađene). Ostaviti da odstoji desetak minuta.

Procediti kroz cediljku.

U preceđen sok dodati 6 litara vode, šećer i limuntus. Dobro promešati, dok se šećer ne otopi (a možete i ostaviti da odstoji sat vremena).

 

Preručiti u flaše ili tegle. Vaš ukusan sok je spreman za upotrebu!

Posto je limuntus prirodni konzervans, sok možete čuvati u frižideru desetak dana. Naravno, količinu soka možete prilagoditi svojim potrebama, tako što ćete smanjiti količinu sastojaka.

Ali to nije sve. Pulpu od narandži možete iskoristiti i skuvati ukusan džem.

Preručite je u šerpicu, dodajte šećera po ukusu, malo limuntusa i prokuvajte 5-10 minuta. Dobićete ukusan džem od narandže.

(Dnevne.rs/Balkanspress.com/Izvor:UspesnaZena.com)

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*