IMATE BRADAVICE? Evo koju vrstu treba PRVO LEČITI, i kako ih ukloniti ZAUVEK! (NARODNI LEK)

saka
Foto printskrin: webmd
Neki bi bradavice s lica ili nekog drugog dela tela uklonili zbog estetskih razloga. No budući da kruže saveti da je tako nešto bolje ne dirati, neki se ustručavaju preduzeti konkretne korake. Je li njihovo uklanjanje bezopasno?

Kao prvo, treba razlikovati virusne, zarazne bradavice, koje mogu biti posledica HPV-a, od kožnih fibroma. Ove prve treba lečiti iz zdravstvenih razloga.

I kožne fibrome pacijenti često zovu bradavicama, no njih se može ukloniti iz estetskih razloga ili zato što dolazi do upalnih procesa zbog trenja. Razlika je iu tome što oni nisu prisutni od rođenja.

– Na primer bradavice koje se znaju pojaviti (slične mekim fibromima) ispod pazuha nazivaju se filiformne veruke. Ove virusne bradavice sklone su širenju.

mikroskop
Foto: pixabay /dnevne.rs

U slučaju da im se broj povećava, vreme je za njihovo uklanjanje. Možda je uzrok kriva nega kože. Moguće je i da se previše perete, da su posledica loše depilacije ili su se počele javljati zbog prekomernog znojenja – pojašnjava doktorica dermatologije Mirjana Tudorić.

Dermatolog ili plastični hirurg odlučiće što je najbolje preduzeti. Zavisno o prirodi promene, ne morate ih sasvim ukloniti, nego samo smanjiti, izbrusiti ili sl. Krioterapija, odnosno leđenje tekućim azotom najčešća je metoda uklanjanja.

Detaljno se informišite o načinu uklanjanja, ožiljcima, koliko je potrebno za oporavak kože nakon zahvata i ceni.

Izolir traka?

Još 2002. grupa naučnika je upoređivala delotvornost izolir trake i tekućeg azota pri uklanjanju bradavica. Nakon što su dva meseca svakodnevno nosili izolir traku i jednom nedeljno koristili kamen za uklanjanje grube, mrtve kože, kod 85 posto pacijenata bradavice su nestale.

S druge strane, zamrzavanje tečnim azotom uklonilo je tek 60 posto bradavica. Stručnjaci su zaključili da izolir traka izaziva iritaciju i tako stimuliše imunološke ćelije našeg tela da napadnu bradavicu. S druge strane, moguće je da pozitivno delovanje ima i neka hemikalija iz lepka.

Narodni lek

Za lečenje bradavica vekovima se koristi sveži, žuti sok rosopasa (Chelidonium majus L.) ili tinktura koju dvaput dnevno treba nakapati po bradavici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*