Glavobolja bi, u mnogim slučajevima, mogla biti jedini simptom tumora na mozgu (INFO)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone
bol
Glavobolja bi, u mnogim slučajevima, mogla biti jedini simptom tumora na mozgu. Potvrdili su to naučnici koji smatraju da bi se CT i drugi neurološki testovi za ljude s glavoboljom mogli pokazati dobrim alatima u uočavanju smrtonosnog stanja.

Naučnici su s tim stavom izašli u javnost, u časopisu ‘Neurosurgery’, nakon što je nedavno u SAD-u predloženo da se osobe sa glavoboljama podvrgavaju manjem broju testiranja kako bi se smanjile nepotrebne a skupe zdravstvene pretrage.

„Iako su namere pohvalne, ove preporuke nisu u skladu sa iskustvima neurohirurga koji su lečili pacijente sa tumorom na mozgu „, izjavio je Amar H. Havasa s Medicinskog univerziteta u Vašingtonu.

„Naime pacijenti sa tumorom na mozgu mogu kao jedini simptom imati glavobolje“, dodao je Havasa. Kako bi dokazali svoju poentu, naučnici su analizirali 95 pacijenata s potvrđenom dijagnozom tumora na mozgu.

Otkrili su da je kod njih čak 11, glavobolja bila jedini simptom. Samo četvoro od njih imalo je pak vrstu glavobolje koja bi ih klasifikovala kao pacijente kojima bi, prema novim smernica, bile odobrene dalje pretrage uz pomoć kojih se može dijagnostikovati tumor. Ostalih sedam pacijenata bolovalo je pak od migrene ili drugih vrsta glavobolja, za koje nisu predviđene nikakve pretrage.

Zahvaljujući tome pretrage bi bile odložene ili čak i nikad provedene. „Mi podržavamo pažljiv odabir pri korišćenju neuroloških pretraga, pri čemu bi lekarima ipak trebalo biti omogućeno da provode svoju kliničku procenu o tome na koji način smanjiti nepotrebne troškove u zdravstvenom sistemu „, zaključio je Havasa.

(magazin.net.hr)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*