DA LI ZNATE šta se dešava u našem telu kad kombinujemo KAFU i CIGARETE?

solja-piksla

Kafa genralno ne škodi vašem organizmu. S druge strane o štetnosti cigareta znate već mnogo toga. Da li ste se zapitali kako ove dve navike u kombinaciji utiču na vaše zdravlje?

Veće doze kafe vremenom mogu da smanje gustinu kostiju. Ipak, ukoliko svakodnevno unosite oko 1.000 mg kalcijuma i volite da pijete kafu, ne treba da se plašite.

Šta se dešava u telu kada popijemo ovaj napitak? Kofeinu treba oko sat vremena da počne da deluje na vas (manje ako vam je želudac prazan) i njegovo dejstvo obično traje od četiri do šest sati. S obzirom da je kofein stimulans, dosta ljudi pošto popiju kafu osete pojačanu budnost, krvni pritisak im skoči, a otkucaji srca se ubrzaju. Ukoliko preterujete sa kafom, vremenom ćete postati nervozni, neispavani, dehidrirani, umorni.

S druge strane kada udahnete dim cigarette, kažnjavate pluća katranom i mnogim drugim gasovima, kao što je ugljen monoksid. Nikotin utiče na centralni nervni sistem kao stimulans. Kada zapalite cigaretu, nivo šećera u krvi vam blago raste, zbog čega ćete osetiti trenutni priliv energije, ali ona će za čas nestati i onda ćete biti veoma umorni i nervozni, pa ćete ubrzo čeznuti za sledećom dozom.

Nikotin skuplja krvne sudove i ograničava protok krvi, što na duge staze može da dovede do oštećenja arterija. S obzirom da i muški i ženski orgazam zavisi od protoka krvi, nikotin utiče i na vaš seksualni život.

– Kafa u kombinaciji sa cigaretom nije dobra zato sto se na taj način zakiseljava organizam, a poenta je da uspostavimo acidobaznu ravnotežu organizma, pa je poželjno unositi alkalnije namirnice. Sama kafa čini da se organizam zakiseli, a ako na to dodamo i cigaretu, onda je kiselost još veća. Ukoliko smo ljubitelji kafe, a verujem da većina jeste, onda se preporučuje konzumiranje kafe pola sata posle doručka i pola sata posle ručka – rekla nam je nutricionista Gordana Đorđević.

I kafa i cigarete su stimulansi, ali dok jedna stvar ograničava protok krvi, druga ga ubrzava i povećava. To ne zvuči baš najbolje. U kombinaciji, kafa i cigarete dodatno opterećuju srce. Organizam počinje da radi protiv sebe i stvara se ambijent za neproporcionalni gubitak energije i pojavu depresije koja onda uzrokuje fiziološku i psihičku želju da se nastavi s konzumacijom kafe i cigareta. Samim tim se povećava zavisnost od obe stvari.

Ukoliko želite da to sprečite, stručnjaci savetuju da počnete da vežbate ili da povećate intenzitet svojih treninga.

(24sata)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*