Da li ste mislili da je GMO loš? E, pa ispostavilo se da je još gori!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone

zabrana

Do sada, glavni argument proizvođača GMO-a bio je da se DNK iz tako proizvedene hrane razlaže u želucu i ne dospeva u krv. Međutim, naučnici su dokazali da to nije tačno!

Nedavna studija objavljena u naučnom žurnalu “PLOS ONE” otkrila je da su veći fragmenti DNK iz GMO hrane u mogućnosti da prenesu svoje gene direktno u krvotok, razbijajući mit o tome da se transgenska hrana u organizmu ponaša isto kao prirodna hrana.

Kombinovana analiza četiri nezavisne studije koje su uključivale više od 1.000 ljudskih uzoraka i timove istraživača sa univerziteta u Mađarskoj, Danskoj i SAD, posmatrali su proces asimilacije GMO u svetu, što podrazumeva GMO derivate kao što su visokofruktozni kukuruzni sirup, sojin protein i razni mesni derivati.

Kada su pogledali podatke o tome kako ljudsko telo prerađuje ove oblike GMO, tim je otkrio da se DNK iz GMO ne razlaže sasvim u organizmu tokom procesa varenja.

Ono što bi inače trebalo da se razloži na manje komponente kao što su aminokiseline i nukleinske kiseline ostaje celo. Pored toga, veći fragmenti DNK prolaze direktno u cirkulatorni sistem, ponekad i više nego ljudska DNK.

– Na osnovu analize 1.000 ljudskih uzoraka iz četiri nezavisne studije, izveštavamo o dokazu da DNK fragmenti iz hrane, koji su dovoljno veliki da nose potpune gene, mogu da izbegnu degradaciju i uđu u ljudski cirkulatorni sistemputem nekog nepoznatog mehanizma. U jednom od uzoraka krvi, relativna koncentracija biljne DNK bila je viša od koncentracije ljudske DNK – objasnili su autori u apstraktu studije.

Geni iz GMO prelaze u tanko crevo, menjajući sastav dobroćudnih baketerija. Ovo je zapanjujuće otkriće koje dokazuje lažne tvrdnje Monsanto-a i drugih koji kažu da se GMO u organizmu ponaša isto kao i ne-GMO. Monsanto čak tvrdi da se DNK iz GMO „detaljno razgrađuje“ i da „ne predstavlja opasnost“, što su, sada dokazano, laži.

Najskorija analiza o tome kako se geni iz hrane prenose iz digestivnog trakta u krvotok, pokazala je da GMO očigledno završava u krvotoku. Prisustvo GMO je takođe povezano s većim prisustvom zapaljenskih stanja, kao što su zapaljenska bolest creva, adenoma i rak debelog creva.

Ništa od ovoga nije toliko iznenađujuće, pošto biološka aktivnost ponašanja GMO u ljudskom telu nikad nije legitimno izučavana. Biotehnološke kompanije su oduvek tvrdile da je GMO hrana ista kao i svaka druga hrana, bez dokaza koji bi podržali tu tvrdnju, a to je bilo dovoljno za vladu da održi GMO hranu na tržištu u poslednjih 20 godina.

– Jedna mala mutacija u ljudskom biću može mnogo da odredi. Poenta je u tome da kada premestite gen, sićušan gen iz jednog organizma u drugi, vi potpuno menjate čitav njegov kontekst. Ne postoji način da se predvidi kakav će biti ishod – rekao je Dejvid Suzuki, koosnivač Dejvid Suzuki fondacije.

Još 2012. godine, dr Don Huber, patolog biljaka, pomenuo je šokantno otkriće potpuno novog organizma u genetski modifikovanim usevima. Moguće je da je istraživanje dr Hubera imalo slične zaključke po pitanju GMO.

– Situacija je jednako uznemirujuća koliko i sam genetski inženjering useva. Mnogi stručnjaci su priznali da još uvek ne razumemo genetiku dovoljno dobro da bismo mogli olako da uzmemo GMO. Ono što znamo jeste da, kad se ubaci spoljašnji gen, ne menja se samo jedna osobina, već više njih, a mogu da nastanu veoma nepredvidivi rezultati – rekao je dr Huber.

(Press)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone