Ako svaki dan konzumirate 30 g kokosovog ulja, evo šta će se dogoditi… (INFO)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone
mast
Kokosovo ulje je jedno od malobrojnih namirnica koje uistinu mogu biti opisane kao superhrana. Oko kokosa se nedavno pojavilo veliko uzbuđenje koje vas navodi da se zapitate šta je to posebno u vezi ove biljke.

Kokosovo ulje sadrži jedinstvenu kombinaciju masnih kiselina sa snažnim lekovitim svojstvima i onim što je poznato kao srednjelančane masni trigliceridi. Većina triglicerida u masnim kiselinama se smatra dugolančane, ali kokosovo ulje se metaboliše drugačije. Ovi trigliceridi idu iz jetre u probavni trakt gde se koriste kao brzi izvor energije. Mesta na kojima se konzumira kokosovo ulje se smatraju najzdravijima na svetu.

U našem zapadnom društvu, kokosovo ulje se još uvek smatra egzotičnom hranom, kojeg prvenstveno konzumiraju ljudi svesni važnosti zdrave ishrane. U nekim delovima sveta kokosovo ulje spada pod dijetne proizvode. Na južnom Pacifiku, ljudi primaju 60% svojih kalorija iz kokosa, a oni su i najveći potrošači zasićenih masti na svetu. Ti ljudi imaju odlično zdravlje i kod njih su bolesti srca daleko ređe nego u ostatku sveta.

Zašto je kokosovo ulje tako dobro?

Pomaže kod kontrole težine

Jedno istraživanje iz 2009. godine pokazuje vezu gubitka viška kilograma u predelu stomaka i konzumiranja kokosa. Kokos je lako svarljiv i takođe štiti telo od otpora na insulin.

Dobar izvor laurinske kiseline

Laurinska kiselina u kokosovom ulju može ubiti bakterije, viruse, gljivice i pomoći u borbi protiv zaraze. Kada se ulje vari, u organizmu se stvara monoglicerid poznat po imenu monolaurin. Laurinska kiselina i monolaurin pomažu ubijanju štetnih patogena poput bakterija, virusa i gljivica.

Može smanjiti napade

Ketogena dijeta je niska u ugljenim hidratima, a ima dosta masnoća. To dovodi do povećanja procenta ketona u krvi. Iz nekog razloga, ova vrsta dete može smanjiti stopu napada u epileptične dece.

Laka probava

Mnogi ljudi pate od probavnih problema. Ti ljudi bi trebali uzeti u obzir dodavanje kokosovog ulja u ishranu. Kokosovo ulje pomaže kod probavnih uznemirenja uključujući mikrobiološke bakterije želuca i crevne probleme. Masne kiseline sadrže antimikrobna svojstva koja umiruju bakterije, kandidu, pa čak i parazite koji uzrokuju lošu probavu.

Pomaže kod kontrolisanja dijabetesa tipa 2

Nedavna istraživanja izvršena od strane Garvin Instituta za medicinska istraživanja su pokazala kako kokosovo ulje pomaže pri zaštiti od otpornosti na insulin, tako smanjujući rizik od dijabetesa tipa 2.

Kuvanje na visokim temperaturama

Zbog srednjelančanih masnih kiselina, kokosovo ulje ima viši temperaturni granicu od većine ulja. Možda otkrijete kako vam se sviđa više od uobičajenog maslinovog ulja, pogotovo ako kuvate po receptima koji zahtevaju visoke temperature. Maslinovo ulje oksidira čim dostigne tačku dimljenja, stvarajući tako slobodne radikale.

Usporava proces starenja i stvaranje bora

Kokosovo ulje se ne koristi samo prehrambeno, jer pruža mnogo prednosti i kod lepote kože. Pomaže održati vezivno tkivo jakim i tako sprečava bore i druge probleme sa kožom. Nanesite ulje direktno na lice kako bi ublažili pojavu bora ili ga koristite svakodnevno kako bi vašoj koži dali lepi sjaj!

Utažava glad i smanjuje apetit

Jedna od najboljih stvari kod kokosovog ulja je da može smanjiti osećaj gladi. To je verovatno povezano sa načinom na koji se metabolišu masne kiseline. Keton koji se stvara deluje na smanjenje apetita.

(Dnevne.rs /Atma)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone