Verovao je da će njegovi izumi promeniti čovečanstvo: Ovako je Nikola Tesla procenjivao čoveka

naucnik
Nikola Tesla je bio jedan od najvećih svetskih naučnika i pronalazača. On je radio, trpeo i borio se, zato što je verovao da će njegovi izumi promeniti čovečanstvo. I bio je u pravu.

Njegova radoznalost ga je vodila u različite oblasti nauke. Bio je inteligentan i duhovit, i zbog toga su ga prijatelji cenili i voleli, ali birajući između društvenog života i rada uvek bi birao rad.

Vežbao je samokontrolu kako bi svoje telo i um održavao mladim, u nadi da će rad i zasluge govoriti o njemu u budućnosti

“Naše vrline i naši promašaji su neodvojivi, kao sila i materija. Kada se odvoje, nema više čoveka”.

“Neka budućnost kaže istinu, procenite svakoga čoveka prema njegovom radu i zaslugama.

NEVEROVATAN PREOKRET! MAJKA ZORANA MARJANOVIĆA U POLICIJI: Svekrva ubijene pevačice Jelene sad svedoči u vezi sa kumom Verom! (INFO)

Sadašnjost je njihova, ali budućnost je moja, za koju sam tako naporno radio”. Čovek mora vežbati umerenost i nadzor svojih čula i sklonosti u bilo kojem pogledu, da bi tako održao sebe mladim u telu i razumu.

Suzdržavanje mi nije uvek bilo po ukusu, ali su moja iskustva velika nagrada”.“Čovek je rođen da radi, da trpi i da se bori. Ko tako ne čini, mora propasti”.

“Učio sam tuce jezika, proučavao literaturu i umetnost proveo svoje najbolje godine u bibliotekama čitajući sve što bi mi došlo pod ruku i osetio sam da sam traćio vreme, ali ubrzo sam shvatio da je to bilo najbolje što sam ikada učinio”.

NAKON RAZVODA PREKINUO TIŠINU: Mustafa prodrmao javnost jakom porukom! (FOTO)

“Od svih “sila trenja”, ona koja najviše usporava ljudski napredak je neznanje, ono što Buda naziva “najveće zlo u svetu”.

“Najvažniji produkt stvaralačkog uma je izum. Njegov je krajnji cilj ovladavanje uma prirodom i iskorištavanje njezinih sila za potrebe čovečanstva”.

“Ako pokušam nastaviti prekinuti tok misli,osećam pravu duhovnu mučninu, nehotice tada prelazim na drugi posao,iznenađen svežinom uma i lakoćom kojom svladavam prepreke koje su mi pre kvarile račune. I redovno nalazim odgovore na teška pitanja uz najmanji napor”.

“Ako ne znate kako, promatrajte pojave prirode, ona će vam dati jasne odgovore i inspiraciju”.

(Dnevne.rs /Izvor: Blic)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*