Tradicionalni recepti propolisa: Evo zašto lekari ruske alternativne medicine preporucuju propolis (RECEPTI)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone
suncokret
Poznato je veoma mnogo slucajeva lecenja propolisom razlicitih bolesti, kada su druga sredstva pokazala kao neefikasna.

Izrazeni terapijski rezultat primene propolisa vidi se kod zapaljenskih oboljenja uha, grla, nosa, sluzokoze usta, koze, opekotina, tesko izlecivih rana. propolis odlicno se bori protiv zuljeva, kurjih ociju, respiratornih i bolesti degistivnog trakta kao i hronicnih oboljenja prostate. Postoje dokazi o uspesnom koriscenju propolisa kod erozije grlica materice.

Ume da razlikuje bolesne i zdrave ćelije: Ovo je čaj koji ubija rak! (INFO)

Lekari ruske alternativne medicine – pedijatri, otorinolaringolozi, oftalmolozi, ginekolozi – preporucuju propolis svojim pacijentima. Medjutim, propolis moze se bezbedno preporuciti ne samo ljudima sa odredjenim bolestima nego i svima koji zele da sacuvaju svoje zdravlje, mladost i lepotu. Propolis ima tonizirajuci efekat na telo, ublazava umor. Naucnici veruju da stalna upotreba propolisa u stanju je da pomeri proces pocetka starenja tek sa 60-70 godina, oslobadjajuci telo od stetnih toksina koji izazivaju razne bolesti.

Takodje, ne zaboravite o pozitivnim efektima propolisa na psihofizicko stanje osobe u bilo kom starosnom dobu: propolis poboljsava raspolozenje, smanjuje anksioznost i depresiju, stabilizuje nervni sistem.

Tradicionalni recepti propolisa ruskih lekara prelaze iz ruke u ruku, iz generacije u generaciju.

Za unutrasnju primenu preporucuje se upotreba propolisa u dva oblika: tecni i meki. Tecni – tinkture i ekstrakti, meke emulzione masti, za pripremu kojih koriste se razlicite osnove.

Tinktura propolisa. Priprema.

Ohladjeni u frizideru propolis sitno izdrobiti, sipati u staklenu teglu i zaliti sa 95% alkohola u proporciji 1:5 ili 1:6. Teglu zatvoriti poklopcem, protresti i ostaviti da odstoji 24 casa na tamnom mestu na sobnoj temperaturi. Posle 24 casa tecnost procediti na sitno sito (zajedno sa komadicima propolisa, njega stisnuti u ruci i takodje iscediti). Iscedjeni rastvor propolisa stavite u staklenu teglu i zatvorite hermetickim poklopcem. Ostaviti da odstoji 24 casa na temperaturi 8-10 stepeni. Posle rastvor opet procediti i dopuniti ga 95% alkoholom do prvobitnog stanja.

Nacin pripreme tinkture (20%-nog rastvora): u pola litra 95% alkohola dodati 100gr isitnjenog propolisa, promesati i preruciti u tamnu flasu i zatvoriti poklopcem. Ostaviti da odstoji 2 nedelje na tamnom i toplom mestu. Svaki dan promuckati flasu nekoliko puta. Po proteku 2 nedelje tecnost se filtrira ne koristeci talog i sipa se u flasu od tamnog stakla.

Tinkturu propolisa treba drzati u dobrozatvorenim staklenim sudovima od tamnog stakla.

Propolis i mleko.

Punomasno mleko prokuvajte u emaliranoj serpi, skinite sa
vatre, dodajte izdrobljen propolis, u proporciji 150 gr propolisa na 1,5 litar mleka. Procedite kroz jedan sloj gaze u stakleni ili emalirani sud i kada se mleko ohladi sklonite sa njegove povrsine formirani vosak.

Svece sa propolisom

20 grama kakao putera istopiti na vodenoj pari i istrljati sa jednim gramom tinkture propolisa (recept tinkture vidite gore). Od napravljene smese napravite 10 cepica.

Vodeni rastvor propolisa

10 grama propolisa izdrobiti i zaliti sa 100 ml destilovane vode, kuvati na vodenoj pari 1 sat, povremeno mesati. Posle procediti i dodati 10 ml tinkture propolisa (vidi gore). Rezultat je – tecnost boje mleka sa sitnim pahuljicama.

Ekstrakti
Ekstrakti se pripremaju kao i tinktura propolisa. Za pripremu tecnih ekstrakta propolisa potrebno je staviti isitnjeni propolis u staklenu teglu i zaliti 95% alkoholom u proporciji 1:2 i nastaviti sa pripremom na isti nacin kao i sa tinkturom propolisa (vidite gore). Pri pripremi tecnih ekstrakta propolisa iz jednog dela sirovine dobija se dva obimna dela ekstrakta. To znaci da napravljenu tinkturu propolisa treba procediti dva puta. Pri drugom cedjenju dobija se manje koncentrovani ekstrakt propolisa koji se koristi kao tinktura.

Ekstrakti propolisa imaju razlicitu konzistenciju, tamno braon boju, prijatnu aromu i gorki ukus. Ekstrakti propolisa cuvaju se u dobro zatvorenim sudovima na tamnom mestu. Ekstrakti propolisa koriste se za pripremu tinktura i drugih lekova od propolisa.

Mast propolisa

Za osnovu za mast propolisa uzima se vazelin ili suncokretovo ulje, kao emulgator – lanolin, ali moguce su i druge osnove – svinjska mast, salo, riblje ulje, maslac it.d.

100 grama osnove prokuvati u emajliranom sudu ili otopiti na vodenoj pari, i dodati 15 gr sitno iseckanog propolisa ( u zavisnosti od koncentracije). Mesati na temperaturi pribliznoj 80 stepeni (ne vecoj) 8-10 minuta, procediti kroz jedan sloj gaze, ohladiti mesajuci  i nasuti u stakleni ili emajlirani sud.

Mast propolisa cuva se u dobro zatvorenoj staklenoj posudi na tamnom i hladnom mestu.

Pogledajte recept pripreme masti propolisa u slikama.

Maslo propolisa

Za pripremu 5-,10-,15-,20%-nog preparata sitno izdrobiti 5, 10, 15, 20 gr propolisa i rastopiti na vodenoj pari u emajliranom sudu. Posle u dobijenu masu dodajte 95, 90, 85, 80 gr svezeg neslanog maslaca(putera), kolicina smese treba da bude 1oo grama. Dobijenu smesu grejte na vodenoj pari od 80 stepeni jos 15 minuta stalno mesajuci. Smesu procediti sa 3 sloja gaze i
ohladiti polako mesajuci. Smesu staviti u tamne staklene teglice ( za poboljsanje ukusa mozete dodati med ili kafu) i cuvati u frizideru.

Propolizat

Za njegovu osnovu sluzi vazelin u razlicitim proporcijama sa lanolinom. Na 100gr osnove uzima se 10 ml 20%-ne tinkture propolisa (gledajte gore). Osnovu rastopite na vodenoj pari, dodajte tinkturu propolisa i prokuvajte. Posle sipajte u teglice i propolizat je gotov za primenu.

Svi preparati propolisa su siroko i veoma uspesno korisni u narodnoj medicini za lecenje raznih bolesti.

(uspesnazena)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone