‘Njujork Tajms’: Evo šta je Nikola Tesla predvideo za 21. vek

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone
pronalazac
Foto: printskrin
Novinari časopisa ‘Njujork Tajms’ i ‘Tajm’ bili su redovni gosti Nikole Tesle 30-ih godina prošlog veka u njegovoj hotelskoj sobi u Njujorku. Tamo im je Tesla pričao o svojoj mladosti, ali i o svojim predviđanjima za budućnosti, od kojih su se neka i ostvarila.

Stvaranje agencije EPA Tesla je predvideo otvaranje agencije EPA (Američka agencija za zaštitu okoline) koja je osnovana 35 godina nakon njegove smrti. „Higijena i telesna kultura biće prepoznate kao deo edukacije i vlade.

Sekretar agencije za higijenu i telesnu kulturu biće bitniji od predsednika Sjedinjenih Američkih Država 2035. godine. Zagađenje koje vlada Njujorkom našim precima će biti nezamislivo, a isto tako će se dosta pažnje posvetiti snabdevanju vodom“. Edukacija, rat i novine budućnosti

Tesla je zamislio svet u kom će naučna otkrića imati veći prioritet nego rat. „Danas najcivilizovanije zemlje na svetu troše više novca na rat a manje na obrazovanje. 21. vek će to ispraviti.

naucnik
*Foto: Wikimedia/Public domain

Biće značajnije boriti se protiv neznanja nego dobiti rat.

Otkrivanje nove naučne istine biće važnije nego sukobi dipomata. Novine će izveštavati o naučnim otkrićima kao vestima“.

Zdravlje i ishrana „Ne jedem meso, a to će i svi ostali ubrzo shvatiti. Isto tako, čaj, kafa i duvan neće biti popularni, ali alkohol će uvek biti zanimljiv. Biće dovoljno žita da se prehrane milioni u Indiji i Kini, a osakaćena zemlja će ponovo procvetati uz pomoć hemije“

. Roboti Tesla je robotikom počeo da se bavi 80-ih godina pretprošlog veka kada je sve zapanjio svojim patentiranim brodom na daljinsko upravljanje. „Ne treba uništiti mašinu već je treba naučiti šta da radi. Sve što danas radimo, jednog dana će to raditi roboti.

Oni će raditi sve što su nekada radili robovi“. Jeftina energija i upravljanje prirodnim resursima „Svi će imati vodu i energija će biti dostupna u svakom domu za mala sredstva. Isto tako će i najudaljenija mjesta na Zemlji imati energiju (struju)“.

(Dnevno.rs)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone