Nemački “Frankfurter algemajne cajtung”: Tito je jedan od najvećih masovnih ubica 20. veka!

predsednik
Eksperiment radničkog samoupravljanja – u kome su preduzeća permanentno bila u minusu – preživeo je samo zahvaljujuci zapadnim kreditima i isporukama sirovina iz Istočnog bloka

FRANKFURT – Povodom 35. godišnjice od smrti Josipa Broza Tita nemački “Frankfurter algemajne cajtung” piše da je njemu priređena najveća sahrana, koju je svet ikada video, te da su se tada Istok, Zapad i Jug poklonili pred grobom diktatora i “jednog od najvećih masovnih ubica 20. veka”.

“Pre 35 godina je godišnjica nemačke kapitulacije stajala u znaku – maršala Josipa Broza Tita … Osmog maja 1980, taj diktator je sahranjen u Beogradu. Dobio je najveći pogreb koji je svet ikada video. Šefovi država i vlada 128 zemalja su doputovali, medu njima Leonid Brežnjev, Hua Guo Feng, Margaret Tacer, Sandro Pertini, Karl Karstens, Helmut Šmit, Erih Honeker, Kim Il Sung, Gustav Husak i Sadam Husein”, piše FAZ.

Autor članka navodi da je mit o Titu nadživeo kraj Hladnog rata i krvavi raspad Jugoslavije.

[adsenseyu1]

“Dugo su previđali vezu izmedu Titovog socijalizma i borbi izmedu centara moci bivših republika za svoj deo kolača, koje su se pretvorile u nacionalne sukobe kada je prestao da pristiže novac iz inostranstva. Eksperiment radničkog samoupravljanja – u kome su preduzeća permanentno bila u minusu – preživeo je samo zahvaljujuci zapadnim kreditima i isporukama sirovina iz Istočnog bloka. Titovi naslednici su se našli pred brdom dugova koji su od 1971. do 1983. narasli sa četiri na više od 20 milijardi dolara”.

Tito i RankovićTito i Ranković

Opisavši život u bivšoj Jugoslaviji, koji je, zahvaljujući zaduživanju, bio bolji nego u nekom drugom komunističkom režimu, autor dalje piše da “diktator rođen u Kumrovcu u svojoj hrvatskoj domovini uživa posebno veliki ugled”.

Velikosrpski nacionalisti su u konstrukciji svoje slike istorije mogli da se pozovu na Dražu Mihailovića, velikog protivnika Tita, dok su Hrvatima bile na raspolaganju dve podjednako neatraktivne tradicije: ona fašističke ustaške države koja je bila u savezu sa Hitlerom i uništila desetine hiljada Jevreja i Srba, i ona Titovih partizana, koji su likvidirali desetine hiljada stvarnih ili potencijalnih antikomunista, piše FAZ.

[adsenseyu1]

“Politička kultura zemlje levicu i danas identifikuje sa komunistima a desnicu sa ustašama”, navodi nemački list i navodi kako “Hrvatska i Slovenija više ne žele da slave herojskog vođu”.

U članku se podseća da je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarovic, kada je stupila na dužnost, odstranila iz službene vile na Pantovčaku Titovu bistu, zato što, kako je rekla, “odbija da identifikuje komunističkog diktatora sa hrvatskim antifašizmom”.

“Na reakciju hrvatske levice nije trebalo dugo cekati. Bivši predsednik Josipović je kritikovao taj potez kao loš politički signal, a socijaldemokratski premijer Zoran Milanović je optužio predsednicu da odstranjivanjem Titove biste manipuliše istorijom.”

Tito na zasedanju AVNOJ-aTito na zasedanju AVNOJ-a

FAZ piše da je sporna i agenda Kolinde Grabar-Kitarovic na godišnjicu završetka rata – 26. aprila je učestvovala na komemorativnoj svečanosti u Jasenovcu, gde su ubijene hiljade Jevreja i Srba.
Zvanična proslava Dana pobede se održava pod njenim pokroviteljstvom 9. maja u Zagrebu, a 16. maja ona putuje u Blajburg u Koruškoj, gde se održava komemoracija Hrvatima koje su britanske okupacione vlasti bile prepustile jugoslovenskim partizanima da ih likvidiraju, a predsednica smatra da je došlo vreme da se prekine sa instrumentalizacijom istorije.

List navodi i slučaj slovenačkog ekonomiste Ljube Sirca, koji se posle upada Nemaca u aprilu 1941, priključio jednom liberalnom pokretu otpora. Dve godine posle rata jugoslovenski sud ga je osudio na smrt kao britanskog špijuna, da bi posle sedam godina izolacionog zatvora, bio pušten na slobodu i pobegao na Zapad.

FAZ podseća da je gradska skupština Ljubljane, nakon što je otkrivena masovna grobnice sa više od 4.000 žrtava “crvenog terora” u jednom napuštenom rudniku, nazvala jednu gradsku ulicu Titovim imenom, a da je Omladinski forum vladajucih socijaldemokrata zahvalio gradonačelniku – Titovim portretom.
Istorijske činjenice, rekao je tada gradonačelnik Zoran Janković, ne smeju da nas spreče da nazivamo ulice po istorijskim ličnostima, na šta je Sirc odgovorio da se stidi kao Slovenac ne zbog onoga što se nekada dešavalo, već zato što još uvek ima tako mnogo onih koji to i danas smatraju ispravnim, piše Frankfuter algemajne cajtung.

(Tanjug)

67 Comments on Nemački “Frankfurter algemajne cajtung”: Tito je jedan od najvećih masovnih ubica 20. veka!

 1. stelovani zavrsni smetki, prevrabotenost, nelikvidnost, tuzbi do gusa, niska efikasnost, star masinski park , politikanstvo vo sekoja republika, kriminal, korupcija, jagnece brigade, ii otide Jugoslavija.

 2. Није све ово истина. Дугови су пучели када су га људи око њега наговорили да почне да узима кредите од ММФа. А ММФ је машина за повећање задужења, као и сада.

 3. Dok je bilo njega bilo je svega i svima poznata i priznata u svetu bivsa nasa JUGOSLAVIJA a sada nasa mala i JADNA SRBIJA niko i nebi znao gde se nalazi da nema nasi sportisti i da nije bilo te JUGOSLAVIJE i tog naseg JOSIP BROZ TITO

 4. Koliko je Rusa mladih objeseno od Poljske do Moskve, od strane Nacista?!!! I
  danas Nijemci vec punih 10 Godina vode nuklearni Rat u Afganistanu iza Ledja
  NATO-a, iz Ramsteinovog-Navigacionog Sitema Obama koristi svode Dronove,
  kojima ubija Civile po Bliskom Istoku i Africi. BND je kriminalno-nacisticka Orga
  nizacija, koju je formirao Hitlerov Spijun Reinhard Gehlen, Specijalist za Istok,
  ta je Organizacija spijunirala Decenijama Jugoslaviju!

 5. Njemacka, koja broji 82.000.000 Stanovnika nije imala niti ima jednog Predsjednika,
  takvog kalibra, i takve karizme, i takvih pogleda, kakav je bio Tito. Niti jedna jedina
  Drzava na Svijetu nije imala do sada, Samoupravni – socijalisticki Sistem, koji nije,
  niti ce biti prevazidjen! Taj Sistem je bio Kicma Jugoslavije, taj Sistem je bio Sim
  bol radnicke Klase Jugoslavije! Po cemu je poznata danas Njemacka? Po radu,
  za satnicu od 1-nog Eura, sto znaci, robovska satnica! Danas u Njemackoj
  imamo 8 Milijuna socijalnih slucajeva, obespravljenih Osoba, koji zive od
  bijednih 370 Eura u Mjesecu!

 6. pa šta je onda pavelić,hitler i ostali?tile je bio za srbe najveći zločinac i uspelo mu zavadio srbe milion pobio milion pokrstio i to je to

 7. J***o vam Tito majku pokvarenu ! “Veci zlocinac I od Hitlera , Pavelica I ostalih fasista” ??? Steta je , sto jos smeca nije pocistio ?!?

  • Potpuno se slažem sa tobom…ali preovladavaju geni od tog “smeća”…U svakom ratu Srbija je gubila najhrabrije, najpoštenije, najrodoljubivije….ostajao je ljudski šljam , petokolonaši, izdajice, špijuni, ratni profiteri, koji se bogatili na smrtima svojih komšija….Eto takav soj se namnožio (sve to samoživo, halapljivo, bez osećaja morala, bez poštenja, grabljivo) i sada je u većini….Nema više Lazara, Obilića, Sindjelića, Karadjordja, Majora Tepića….

  • I još nešto…u bilo kom ratu nije poginuo ni jedan bogataš, ratni profiter, političar, poslanik, …e pa sad vidi iz kakvog se ljudskog miljea stvaraju takvi majmuni, koji i pored svega opet vladaju ovim drugima….

 8. Nice weblog here! Additionally your site loads up very fast! What host are you using? Can I am getting your affiliate link for your host? I wish my site loaded up as fast as yours lol

 9. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your fantastic post. Also, I ave shared your web site in my social networks!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*